Faktori koji utiču na masnoću mleka- Verica Lazarević

Više
28 dec 2017 13:11 #31137 od Lazarević Verica
Lazarević Verica je napravio novu temu: Faktori koji utiču na masnoću mleka- Verica Lazarević
Procenat mlečne masti u mleku je određen naslednošću krava i količinom vlakana u obroku. Na obrocima koji su sastavljeni tako da obezbede maksimalne količine mleka, masnoća mleka će biti problem.
Male promene u koncentrovanoj strukturi obroka, čak i promene u dnevnom rasporedu ishrane mogu imati značajni uticaj na procenat mlečne masti u mleku. Široka je lepeza faktora za koje se danas zna da utiču na masnoću mleka. Kada se radi o genetskom potencijalu krava u odnosu na masnoću mleka bitno je da se ostvare optimalni uslovi spoljne sredine a iznad svih potpuno izbalansiran obrok.
Sadržaj masti je različit u zavisnosti koji je stadijum laktacije. Najniži sadržaj masti je u drugom mesecu laktacije a zatom se postepeno povećava.
Osim toga godišnje doba kao i starost krava utiču na procenat, pa i na srtrukturu mlečne masti. Masnoća mleka opada sa starošću krava. Večernje mleko ima veći procenat masnoće nego jutarnje. Vrlo je važna tehnikamuže za masnoću mleka, a naručito prevremena muža ima znatan uticaj. Od svih faktora koji utiču na masnoću mleka najznačajnije utiče ishrana, odnosno tip i struktura obroka, kao i fizička forma hraniva koja sačinjavaju obrok.
Verica Lazarević
PSSS Jagodina

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.288 sekundi