Uticaj uslova i nege na proizvodne i reproduktivne osobine goveda

Više
19 dec 2017 07:38 - 19 dec 2017 07:57 #30966 od Jaćimović Miroslav
Jaćimović Miroslav je napravio novu temu: Uticaj uslova i nege na proizvodne i reproduktivne osobine goveda
Утицај услова држања и неге на производне и репродуктивне особине код говеда

Одговарајући смештај могуће је остварити само у случају кад стаја одговара одређеним захтевима, односно када су у њој створени повољни микроклиматски услови. Објекти треба да омогуће нормално одвијање свих физиолошких функција, односно очување њиховог здравља и производних способности. Стаје треба да омогући човеку да што лакше и успешније обавља све послове у њој. Микроклиматски услови у стаји утичу на здравствено стање и производњу крава


а најзначајнији су: температура, садржај влаге у ваздуху, брзина кретања ваздуха и концентрација надражујућих гасова.
Постојећи услови смешаја у Србији у великој мери нису у стању да музним кравама обезбеде одговарајуће услове смештаја, због чега настају велики проблеми везани за здравље и репродукцију говеда, што се у крајњој мери негативно одражава на остварене производне резултате.
Најважнији захтеви у вези са објектима односе се на микроклиматске услове у стајама, простор за лежање, исхрану, кретање, опрему на фармама. Музне краве се могу држати на два основна начина и то везаним и слободним системом. У стајама у којима је примењен везани систем држања, грла имају ограничено кретање, па се због тога намеће потреба да се правилно реше системи исхране, напајања, лежања, муже и изђубравања.
Саветодавац Мирослав Јаћимовић
Poslednja izmena: 19 dec 2017 07:57 od Jaćimović Miroslav.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.321 sekundi