Veštačko osemenjavanje kod krmača

Više
04 dec 2017 11:09 #30846 od Nedeljković Zoran
Nedeljković Zoran je napravio novu temu: Veštačko osemenjavanje kod krmača
VEŠTAČKO OSEMENJIVANJE KRMAČANaši proizvođači u svinjarstvu su zainteresovani za veštačko osemenjivanje. Uslovi za praktikovanje veštačkog osemenjivanja krmača kod nas su nepovoljni i može se reći da je taj vid oplodnje u Srbiji nedovoljno razvijen.
Najjeftinije, najpraktičnije, i najefikasnije je ako osemenjivanje svojih krmača vrši sam odgajivač.
Obuka odgajivača traje vrlo kratko (2-3 dana). Naši odgajivači su, kao što smo to već rekli, zainteresovani da to rade. Oni najbolje poznaju svoje krmače, stalo im je da se sve operacije (otkrivanje estrusa, nabavka semena, osemenjivanje) na najbolji način obave.
Odgajivač naručuje seme od centra za V.O. krmača. Ako je blizu, može sam da ga preuzme. U tom slučaju za njega su doze jeftinije. Može da traži da mu se doze donesu kući. Ako ne želi da sam osemenjiva svoje krmače, može da traži kvalifikovaniju osobu.
Za uspeh osemenjivanja je bitno da se svaka operacija od početka do kraja, na odgovarajući, najbolji način obavi.
Ako se sve operacije pravilno urade, tada su rezultati veštačkog osemenjivanja krmača isti kao kod prirodnog parenja.

U proizvodnji svinja se sve više koristi veštačko osemenjivanje. Razlozi povećanog korišćenja veštačkog osemenjivanja krmača su pre svega u sledećim prednostima:
- ekonomskim
- organizacionim
- zdravstvenim

Ekonomski razlozi: Za isti broj krmača potrebno manje nerastova, potreban je manji prostor, manje rada oko nege i ishrane nearstova, ušteda u hrani i potrošnji vode.Najveća ekonomična korist od korišćenja veštačkog osemenjivanja krmača je u tome što se koriste najkvalitetniji, najčešće ispitani i u testu najbolji priplodnjaci, koji daju proizvode (prasad, tovljenike, buduća grla za priplod) veće, značajno veće produktivnosti, (brži rast, manji utrošak hrane, veća plodnost, više mesa, bolje cene proizvoda...) što na kraju donosi veći profit.
Organizacioni razlozi: U situaciji kada se u svinjarstvu koristi veštačko osemenjivanje, nameće se potreba za boljom organizacijom. Postojanje cntra za veštačku oplodnju zahteva da se odgajivači bolje i efikasnije organizuju , kako bi na najbolji način pravilno koristili nerastove centra. Korišćenjem V.O. ostvaruju se bolji proizvodni rezultati, dobija se više i kvalitetnijih proizvoda koje treba komercijalizovati, za šta je potrebno više znanja i odgovarajuća organizacija.
Najbolje je ako je centar V.O. vlasništvo udruženih odgajivača koji se tako udruženi dogovaraju, organizuju, kako bi svako od korisnika imao što više ekonomske koristi. Npr. odgajivači se dogovore kada će ko da zaluči svoje krmače kako bi se organizovano, za tačno dogovoreno vreme, pripremilo seme nerastova, a po želji i zahtevima proizvođača. Kod nas za sad ovakvi centri u vlasništvu udruženja ne postoje ali se nadamo da će sa jačanjem udruženja doći i do formiranja ovakvih centara.

Zdravstveni razlozi: su i najveći. Normalno je da se u centru za V.O. drže samo zdravi, kontrolisani nerastovi. Dakle, pridržavanjem ovog pravila nije moguće među populacijom svinja korisnika ovakvog načina pripusta, širiti zarazna oboljenja, za razliku od prirodnog parenja, kojim se upravo i najviše prenose zarazne bolesti.
Uvođenjem veštačkog osemenjivanja krmača, eliminisali bismo preterivanje priplodnika iz dvorišta u dvorište, kao i odvođenje krmača na pripust kod nerastova u komšiluku, čime bismo značajno ograničili širenje zaraznih bolesti u našem svinjarstvu.
Ubeđeni smo da je neophodno, i to odmah zakonom zabraniti nekontrolisano ili bilo koje preterivanje, mešanje svinja različitih proizvođača.
Država, ili bolje reći lokalne samouprave bi trebalo pre svega zbog koristi za odgajivače, kao i opšteg interesa da podrže otvaranje centra za V.O. krmača.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.325 sekundi