Uticaj ishrane krava na mlečnost i kvalitet mleka

Više
15 nov 2017 12:30 #30689 od Nerandžić Ljiljana
Nerandžić Ljiljana je napravio novu temu: Uticaj ishrane krava na mlečnost i kvalitet mleka
Pod mlekom se podrazumeva proizvod mečne žlezde,dobijen neprekidnom i potpunom mužomzdravih , pravilno hranjenih i redovno muženih krava najmanje 15 dana pre i 8 dana posle teljenja kome se ne sme ništa dodati ništa oduzeti.

Jedinjenja koja učestvuju u stvaranju mleka su laktoza ,mast proteini, mineralne materije,vitamini.Na sastav i proizvodnju mleka utiče više faktora na prvom mestu : rasa , faza laktacije,starost grla muža,zdravstveno i fiziološko stanje,ambijentalni uslovi,kvalitet hrane ishrana u toku laktacije. Mngo je lakše nepravilnom ishranom uticati na smanjenje mlečne masti ,nego pravilnom ishranom na njeno povećanje. Faktori koji negativno utiču na kolićinu masti u mleku su smanjenje udela vlakana u obroku,nepravilan odnos kabastog prema koncentrovanom, veći udeo repe u obroku, suviše usitnjena kabasta hrana, mlada i sočna paša upotreba pepela i nedovoljna količina proteina.Uneta mast se resintetiše u organizmu krave . Ukoliko unos masti putem hrane nije adekvatan mlečna mast sadrži pretežno zasićene masne kiseline kao i ostale životinjske masti koje se sintetišu u organizmu.Ukoliko je unos masti putem hrane prekomeran, mlečna mast sadrži pretežno nezasićene masne kiseline.
Veću količinu nezasićenih masnih kiselina sadrži :zelena hrana, kukuruz, suncokretove pogače.Veću količinu zasićenih masnih kiselina sadrži :slama,seno, sojina sačma.zrno leguminoze.Crvena boja mleka može biti posledica ishrane hranivima kao što je rastić ,ljutić,zuvka,prosinac,oštrica.Žuta boja mleka može biti posledica unošenja večih količina žalfije,kukuruza,nevena. Plava boja mleka nastaje kao posledica ishrane sledećim biljkama i to:nezaboravak, lokvanj heljda. Hraniva koja mogu promeniti ukus mleka su stočna repa , kupus , grahorica,uljana repica,rotkva slačica.



Ljiljana Nerandžić
PSSS Kraljevo

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.533 sekundi