Uticaj pojedinih faktora na proizvodnju ovčijeg mleka

Više
30 sep 2017 13:01 #30210 od Stanković Dejan
Stanković Dejan je napravio novu temu: Uticaj pojedinih faktora na proizvodnju ovčijeg mleka
Uticaj pojedinih faktora na proizvodnju ovčijeg mleka


Proizvodnja mleka(tj. mlečnost) zavisi od više faktora,a najznačajniji su: genetska osnova,uslovi ishrane,uslovi držanja i zdrastvena zaštita.
Rasa ovaca ima veliki značaj u proizvodnji mleka pod uslovom da vladaju minimalni uslovi da može da se ispolji genetski potencijal.Najmlečnije rase ovaca su istočno frizijska,avasi,lakon,sardinijsja i dr.
Ukrštanje različitih rasa je brz i efikasan način povećanja proizvodnje mleka.Od svih mlečnih rasa istočnofrizijska ovca je najznačajnija zbog prenošenja osobina visoke mlečnosti na meleze rasa sa kojima se ukršta.
Uzrast ovaca je vrlo značajan za proizvodnju mleka.Ovce koje se prvi put jagnje i starije od 8 godina imaju značajno manju količinu mleka.Maksimalna količina kod ovaca manje mlečnosti luči se u 3 i 4 laktaciji,dok mlečnije rase najveće količine mleka imaju u periodu između 3 i 6 laktacije.
Tip rođenja ima značajan uticaj na ukupnu količinu mleka u laktacijama.Utvrđena je pozitivna veza između broja jagnjadi i mlečnosti majke.Dvojke,trojke ili četvorke sisanjem deluju stimulativno na intezivniji rad mlečne žlezde koja proizvodi veće količine mleka nego ovce koje su ojagnile i dojile jedinice.To povećanje može da iznosi 25-30%.
Ishrana ovaca mora biti stalno adekvatna da bi se postigla maksimalna proizvodnja.Obrok mora biti kompletan količinski,u energetskom pogledu,raznovrsnosti hranjivih materija i njihove biološke vrednosti,a pre svega proteinskih materija.

Dejan Stanković dipl.ing.poljoprivrede

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.362 sekundi