Postupci suzbijanja Varroa destructor

Više
21 sep 2017 07:56 #30013 od Marković Svetislav
Marković Svetislav je napravio novu temu: Postupci suzbijanja Varroa destructor
Od polovine jula , zavisno od uslova paše , matice prestaju da ležu trutovsko leglo.Tada varoa prelazi u leglo radilica , razmožava se i reprodukuje novu generaciju dugovečnih zimskih varoa.Pčele iz ovog legla su oslabljene zbog rada varoe (isisavanja limfnih žlezda), trajno su oštećene i životni vek im je znatno skraćen.Varoa pored ove svoje osobine parazita je i čest prenosnik raznih virusa koji slabe imuni sistem i dolazi do pojave sekundarnih oboljenja.
Da bi predupredili ovakvo stanje u pčelinjem društvu potrebno je odmah po odstranjivanju medišnih tela pristupiti tretiranju društva da bi se odstranio najveći broj varoa.
Treba imati u vidu da se više od 80% varoe nalazi u zatvorenom leglu i za sada ne postoji lek koji će u zatvorenom leglu uništiti varou a da pri tome ne naškodi pčeli.Zato lek treba dodavati konstantno tokom minimum 21 dan koliko traje ciklus odgajanja i izvođenja pčela iz legla.Delovanje lekova je obično 3.5 dana i tada se oni moraju primenjivati u nekoliko razmaka u periodu do 21 dan.
Varoa ima dobru sposobnost stvaranja rezistencije na primenjene lekove i zbog toga treba menjati lekove i koristiti lekove sa različitim aktivnim materijama(amitraz, flualinat, kumafos,...), kao i lekova spravljenih od etarskih ulja(timol,....).
Pored ovih lekova, u periodu od polovine novembra, kada u košnicama nema više legla, treba obavezno primeniti postupak tretiranja sa oksalnom kiselinom.Ukoliko je dobro primenjen ovaj postupak , smatra se da više nema potrebe tretirati pčele do početka avgusta sledeće godine.
Kontrola opadanja varoe se vrši pregledom uložaka na podnjačama ili otvaranjem trutovskog legla.Sve lekove za tretiranje pčelinjih društava protiv varoe treba primenjivati strogo po uputstvu proizvođača lekova.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.520 sekundi