Optimalna faza razvoja biljke kukuruza za siliranje

Više
18 avg 2010 05:27 #29290 od Nikolić Zoran
Nikolić Zoran je napravio novu temu: Optimalna faza razvoja biljke kukuruza za siliranje
Jedan od bitnih faktora koji određuje kvalitet silaže jeste vreme siliranja, odnosno starost biljke pri ubiranju za silažu. Kod kukuruza to je faza voštane zrelosti zrna. U ovoj fazi razvoja, sadržaj suve materije u biljci je 30 do 35 %, što predstavlja najpovoljniji momenat za siliranje. Istovremeno, u toj fazi zrenja, najveći je udeo klipa u suvoj materiji biljke i iznosi oko 40 %. Ranije siliranje u odnosu na ovu fazu, odnosno siliranje materijala sa većim sadržajem vlage, stvara mogućnost da dođe do curenja sokova pri sabijanju mase za siliranje i do gubitka pojedinih hranljivih materija. Obrnuto pak, ako je masa za siliranje previše suva, ona se teže sabija, duže se u njoj zadržava vazduh ( kiseonik ). Posledica toga može da bude stvaranje plesni i buđi koje kvare silažu a u većim količinama mogu da budu i opasne, posebno ako se takva silaža daje bremenitim životinjama.

Sadržaj vlage u biljci može se odrediti hemijskom analizom ili vlagomerom. Međutim, niko od proizvođača, na terenu, verovatno ne koristi ni jedan od ova dva načina. U praksi se momenat siliranja određuje na dva načina. Prvi način je da se zrno na klipu pritisne noktom. Na takav pritisak ne sme da se pokaže mleko u zrnu a ono treba da ima takvu čvrstinu da se noktom ipak može utisnuti trag u njemu ili da se može noktom da ošteti. Drugi način je praćenje tzv. „mlečne linije”. Zrno kukuruza sazreva i menja boju počev od spolja prema vrhu kojim se pričvršćuje za kočanku ili oklasak. Između žutog i belog tkiva zrna formira se linija koja razdvaja ova dva sloja. Biljku treba silirati na kraju mlečne i na početku vošane zrelosti, odnosno kada je linija između ova dva sloja na polovini zrna ili malo više pomerena prema kočanki.


Nikolić Zoran dipl.ing.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.899 sekundi