Optimalna faza ubiranja kukuruza za siliranje
- Vujić Radosav
- Pokretač teme
- Van mreže
- Senior Member
-
Manje
Više
- Poruka: 67
- Primljenih Zahvalnica: 0
15 avg 2016 09:30 #29231
od Vujić Radosav
Optimalna faza ubiranja kukuruza za siliranje was created by Vujić Radosav
Najpovoljniji momenata za siliranje cele biljke kukuruza je vaza voštanog zrenja zrna. Tada je završeno nalivanje zrna i prikupljena maksimalna količina hranljivih materija.
Hranivo - Optimalna faza za proces siliranja
Silaža cele biljke kukuruza - Faza voštane zrelosti zrna
Silaža ili senaža lucerke - Faza butonizacije
Silaža trave - Početak klasanja
Silaža cele biljke sirka - Kada je zrno srednje mekano
Posebno značajna odilka cele biljke kukuruza je da se zrenjem, pored količine sirove celuloze, povećava i sadržaj skroba, što je rezultat porasta učešća klipa u celoj masi.U optimalnoj fazi zrelosti cele biljke kukuruza namenjene sliliranju kukuruzno zrno učestvuje u ukupnom prinosu suve materije i do 40%,a preostali delovi prinosa čine stablo, list, metlica, komušina i kočanka. Zbog toga se silaža kukuruza po sastavu suve materije smatra polukoncentrovanim varivom, i može se efikasno koristiti u ishrani preživara kako za proizvodnju mleka tako i za proizvodnju mesa.U koliko se silira ranija, pri sadržaju suve materije u biljci od oko 25% ukupni prinose suve materije iznosiće svega 87% u odnosu na potencijalni prinos.Pored toga, do hranljivih materija može biti izgubljen i u toku samog siliranja, zbog ceđenja biljnih sokova i ispiranja hranljivih sastojaka kao i nastale mlečne kiseline. Suprotno ovome, ukolko se zakasni sa siliranjem, pa se biljka silira posle kasne voštane zrelosti,prinos suve materije opada jer se stabljike lome, klipovi otkidaju a list gubi. Usitnjena masa sa visokim procentom suve materije znatno se teže sabija te su češći problemi pojave plesni i puna voštana zrelost zrna, celokupna iseckana masa je suvlja i teže se sabija, fermentacija je sporija i redukovanija, a nakon otvaranja silosa može doći do naknadne fermentacije, zagrevanja i kvarenja silaže.
dr Radosav Vujić
Hranivo - Optimalna faza za proces siliranja
Silaža cele biljke kukuruza - Faza voštane zrelosti zrna
Silaža ili senaža lucerke - Faza butonizacije
Silaža trave - Početak klasanja
Silaža cele biljke sirka - Kada je zrno srednje mekano
Posebno značajna odilka cele biljke kukuruza je da se zrenjem, pored količine sirove celuloze, povećava i sadržaj skroba, što je rezultat porasta učešća klipa u celoj masi.U optimalnoj fazi zrelosti cele biljke kukuruza namenjene sliliranju kukuruzno zrno učestvuje u ukupnom prinosu suve materije i do 40%,a preostali delovi prinosa čine stablo, list, metlica, komušina i kočanka. Zbog toga se silaža kukuruza po sastavu suve materije smatra polukoncentrovanim varivom, i može se efikasno koristiti u ishrani preživara kako za proizvodnju mleka tako i za proizvodnju mesa.U koliko se silira ranija, pri sadržaju suve materije u biljci od oko 25% ukupni prinose suve materije iznosiće svega 87% u odnosu na potencijalni prinos.Pored toga, do hranljivih materija može biti izgubljen i u toku samog siliranja, zbog ceđenja biljnih sokova i ispiranja hranljivih sastojaka kao i nastale mlečne kiseline. Suprotno ovome, ukolko se zakasni sa siliranjem, pa se biljka silira posle kasne voštane zrelosti,prinos suve materije opada jer se stabljike lome, klipovi otkidaju a list gubi. Usitnjena masa sa visokim procentom suve materije znatno se teže sabija te su češći problemi pojave plesni i puna voštana zrelost zrna, celokupna iseckana masa je suvlja i teže se sabija, fermentacija je sporija i redukovanija, a nakon otvaranja silosa može doći do naknadne fermentacije, zagrevanja i kvarenja silaže.
dr Radosav Vujić
Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.
Vreme kreiranja strane: 0.370 sekundi