Laktacija krava

Više
23 avg 2013 21:52 #29220 od Vujić Radosav
Vujić Radosav je napravio novu temu: Laktacija krava
Pod laktacijom se podrazumeva period lucenja mleka iz mlecne zlezde izmenju dva teljenja, odnosno izmedju teljenja do zasusenja krava. Ona u proseku traje 305 do 310 dana, tj. oko 10 meseci. Preostala dva meseca u godini predstavljaju period zasusenja. Laktacija u krava moze se podeliti u 4 faze. Prvih 10 nedelja je tzv. ascecdentna faza. U ovom periodu mlecnost dostize svoj maksimum. Sledecih 10 nedelja proizvodnja opada, a ishrana dostize svoj maksimum. Ovaj period predstavlja pocetak laktacije. Naredne 24 nedelje predstavljaju descedentnu fazu, kada se postepeno smanjuje mlecnost i apetit, a raste i telesna masa krava. Stepen odrzavanja mlecnosti naziva se perzistencija laktacije. Umannjenje kolicine mleka je na nivou od 95% mlecnosti iz predhodnog meseca. Ukoliko pozitivnim merama podignemo dnevnu mlecnost za 1 litar, time cemo proizvodnju mleka za celu laktaciju povecati za oko 200 litara. Stadijum laktacije i starost krava predstavljaju faktore zbog kojih varira kolicina i sastav mleka. Kolicina masti i proteina u mleku menja se suprotno od kolicine proizvedenog mleka. Starost krava izaziva smanjenje proizvodnje mleka. Misljenja su da prve cetiri laktacije predstavljaju oko ¾ svih laktacija i da sastav mleka vrlo malo varira. Mast se smanjuje za 0.1%, a proteina za oko 0.6% po laktaciji. Telesna masa krava takodje utice na mlecnost. Tako krave koje su dva puta teze daju za oko 70% vise mleka. Vreme zasusenja krava treba da traje najmanje 6 -8 nedelja. Krace ili duze zasusenje moze znacajno umanjiti mlecnost.
Mikroorganizmi u mleku: Pri lucenju mleka iz sekretornih celija u alveole, kod zdravog vimena, mleko je sterilno. U mlekovodnim kanalima i donjem delu vimena mleko se moze kontaminirati bakterijama koje se cesto nalaze u vimenu. Mikroorganizmi koji se nalaze u vimenu dospevaju kroz sisne kanale. Baktericidnim dejstvom tkiva i mleka veliki broj ovih mikroorganizama ugine. Mleko koje sadrzi samo mikrofloru iz unutrasnjosti vimena smatra se asepticnim. U 1 ml takvog mleka nalazi se od nekoliko stotina do nekoliko hiljada mikroorganizama. Prva dva mlaza mleka imaju 10- 250 puta vise mikroorganizama nego poslednji mlazevi mleka. Broj bakterija u mleku u prvim mlazevima krece se od 2 000 – 35 000 u 1 ml mleka. Ovo se objasnjava cinjenicom stalnog kontakta vimenog kanala sa spoljasnjom sredinom, kao i zaostajanjem kolicine mleka iz prethodne muze. U procesu proizvodnje mleko je moguce kontaminirati putem:

- Putem stajskog vazduha
- Opreme
- Muznog aparata
- Muzne zivotinje
- Covek - muzac
- Vode
- Insektima

Stajski vazduh je nosilac velikog broja cestica prasine. Izlozen je dejstvu svetlosti i toplote, te iz tog razloga veliki broj mikroorganizama ugine i samo mali broj dodje u mleko. Broj mikroorganizama u vazduhu zavisi od higijene stajskog prostora, kao i obavaljanja operacije ciscenja, ishrane i postavljanja prostirke znatno pre muze. Oprema moze da bude znacajan izvor mikroorganizama. Slabo oprane muzilice, cediljke, kante, rashladni uredjaji mogu da budu znacajni izvori zagadjenja mleka. Najcesce se radi o ostacima vode koja u sebi sadrzi ostatke mleka i kao takva predstavlja odlicnu podlogu za razvoj mikroorganizama. Muzni aparat je veliki zagadjivac mleka, ako se ne primenjuju pravilne higjensko-sanitarne mere. Poredjenje masinske i rucne muze ukazuju na vecu zagadjenost mleka dobijenog primenom masinske muze(2-40 puta vise). Glavni izvori zagadjena mleka iz aparata za muzu su sisne case i mlekovodne cevi. Muzne zivotinje: ukoliko nisu higjenski odrzavane mogu biti izvor mikroorganizama. 1 g balege sadrzi do nekoliko desetina milijardi bakterija.
Muzac je izvor kontaminacije pri muzi i obradi mleka. On moze da bude neodgovarajuce higijenski pripremljen za poslove muze, ali i bolestan i kliconosa.
Voda moze biti izvor zagadjenja mleka ako je bakterioloski neispravna. I to se pre svega odnosi na zaostalu kolicinu vode posle pranja i ispiranja opreme. Insekti narocito muve mogu da budu prenosioci razlicitih mikroorganizama. Najprimetnije su trulezne bakterije iz raznih fekalnih izvora.Najbolje resenje za dobijanje higjenski ispravnog melka je masinska muza u zatvorenom sistemu uz primenu hladjenja i transporta u cisternama do mlekare.


dr Radosav Vujić

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.537 sekundi