Proteinska hraniva u ishrani svinja - Verica Lazarević

Više
16 jan 2017 12:08 - 11 apr 2017 22:39 #26655 od Lazarević Verica
Sojina sačma predstavlja osnovni izvor proteina u obrocima za svinje zbog toga što su proteini sojine sačme visoke svarljivosti i biološke vrednosti. Ipak za mlađe kategorije svinja poželjno je koristiti hraniva od soje kao što su sojino brašno. U ishrani svinja može se koristiti samo prosejana suncokretova sačma jer je sa smanjenim udelom ljuske i sirove celuloze koji negativno utiču na svarljivost.

Stočni grašak odlikuje se visokim sadržajem proteina pa se u smešama za svinje u tovu preko 60 kg može uključiti do 30% graška.
Bob se koristi u obrocima za mlađe svinje do 15% a za svinje u tovu do 20% jer veće količine mogu dovesti do smanjenja prirasta. Pasulj je po hemijskom sastavu sličan grašku, ali se zbog većih antinutritivnih materija u ishrani svinja može koristiti tek nakon termičke obrade.

Lucerkino brašno sadrži visok procenat proteina ali i visok sadržaj celuloze koji se loše odražava na prirast. Zbog toga u obrocima za tov svinjama ne bi trebalo da prelazi više od 10% a u smešama za priplodne svinje ne više od 25%.

Kvasac je poznat po visokom sadržaju vitamina B kompleksa i predstavlja kvalitetno ali skupo hranivo pa se koristi u obrocima za prasad.

Obrano mleko u prahu se odlikuje visokim sadržajem najkvalitetnijih proteina pa ujedno i najskuplje hranivo. Zbog toga se koristi samo u predstarter smešama u količinio od 30%.
Last edit: 11 apr 2017 22:39 by Administrator.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.326 sekundi
Powered by Kunena Forum