Izmene Pravilnika o registraciji poljoprivrednih gazdinstava

Više
30 jan 2019 11:39 #35927 od Đoković Ana
Đoković Ana je napravio novu temu: Izmene Pravilnika o registraciji poljoprivrednih gazdinstava
Prema Pravilniku o upisu u registar poljoprivrednih gazdinstava i obnovi registracije, kao i o uslovima za pasivan status poljoprivrednog gazdinstva, proizvođači se obavezuju da izvrše obnovu registracije poljoprivrednog gazdinstva u periodu od 1. marta do 30. aprila.
U tom periodu Upravi se dostavljaju svi podaci koji su promenjeni u odnosu na stanje u Registru, a obavezno se dostavljaju podaci o poljoprivrednim kulturama na zemljištu koje se odnose na tekuću godinu, vrsti životinja i broju gazdinstva (HID) na kojima se životinje drže ili uzgajaju, kao i o promeni zemljišnog poseda i osnova korišćenja zemljišta (katastarska veličina i katastarska kultura, vlasništvo, zakup i sl.).
Pri obnovi registracije poljoprivredno gazdinstvo koje se bavi preradom poljoprivrednih proizvoda i/ili nepoljoprivrednim aktivnostima ne dostavlja podatke o poljoprivrednim kulturama, vrsti životinja i broju gazdinstava osim kada se to lice istovremeno bavi i poljoprivrednom proizvodnjom.
Ako posle isteka roka za obnovu registracije dođe do promene poljoprivredne kulture na zemljištu, nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva dužan je da izvrši ispravku ovih podataka do 31.maja tekuće godine.
Ako nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, odnosno ovlašćeno lice u poljoprivrednom gazdinstvu posle isteka roka za obnovu registracije ali ne kasnije od 30.septembra za tekuću godini, dostavi ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, to zemljište će se upisati u Registar.
Poljoprivredno gazdinstvo stiče uslove za pasivan status u trajanju od tri godine od donošenja rešenja o određivanju pasivnog statusa ukoliko se utvrdi da nije upisalo u Registar sve katastarske parcele zemljišta na kojima obavlja poljoprivrednu proizvodnju, kao i ako se utvrdi da je poljoprivredno gazdinstvo dalo neistinite podatke u zahtev za upis, odnosno obnovu registracije ili promenu podataka u Registru ili u zahtevu za korišćenje podsticajnih sredstava, kao i u priloženoj dokumentaciji, a ti podaci imaju uticaja na ostvarivanje prava na podsticaje.
Ako je poljoprivredno gazdinstvo u pasivnom statusu ne može da ostvaruje mere za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje, na koje bi imalo pravo prema posebnim propisima, niti zemljišni fond može da bude predmet upisa drugog poljoprivrednog gazdinstva. Podneti zahtevi poljoprivrednog gazdinstva u pasivnom statusu za korišćenje podsticaja se odbacuje bez razmatranja.
Ana Đoković dipl.ing.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.265 sekundi