IIPARD fondovi u Srbiji

Više
27 jul 2018 21:33 #33846 od Panić Radiša
ИПАРД фондови у Србији
Министарство пољопривреде - Управа за аграрна плаћања објавила је јавне позиве, a објављиваће и нове, за ИПАРД подстицаје за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава. Висина подстицаја креће се од 60-80%, у зависности од тога, да ли је подносилац млади пољопривредни произвођач (18-40 година), да ли се газдинство налази у планинском подручју и да ли се инвестиција односи на управљање отпадним водама. Прихватљив износ општих трошкова је 12% од вредности трошкова предметне инвестици- је, и утврђује се без пореза на додатну вредност. Обухваћени су сектори млека, меса, воћа и поврћа, као и остали усеви (одређене врсте житарица и индустријског биља). Износ подстицаја, који корисник може да оствари у секторима воћа , поврћа и осталих усева је од 5.000 до 700.000 евра, а за сектора меса и млека од 5.000 до 1.000.000 евра.
Поступак за остваривање ИПАРД подстицаја се састоји из две фазе: фаза одобравања пројекта и фаза одобравања исплате.
Након објављивања јавног позива, пољопривредни произвођач конкурише и доставља потребну документацију, како би ушао у фазу одобравања пројекта. Важно је напоменути, да инвестиција не сме бити започета пре него што је пројекат одобрен. Када се пројекат одобри, корисник може започети инвестицију. Током реализације инвестиције не сме се одступати од пројекта који је приложен приликом конкурисања.
Свако пољопривредно газдинство које је конкурисало за ИПАРД средства, у време доношења решења о исплати, мора да испуњава одговарајуће прописане услове у области заштите животне средине, а за инвестиције у секторима меса и млека , и прописане услове у области добробити животиња.Испуњеност ових услова проверава се кроз службену евиденцију, као и на лицу места. Током реализације пројекта комисија обавља више контрола. Прва контрола је у фази одобравања пројекта. Том контролом проверава се да ли је корисник започео инвестицију. У случају да је већ започео инвестицију, његов захтев биће одбијен. Друга контрола обавља се пре исплате средстава, и ту се утврђује да ли је инвестиција обављена у складу са пројектом. Трећа и последња контрола обавља се после исплаћених средстава и има за циљ да утврди да ли су достигнути стандарди ЕУ на крају инвестиције. Контрола која следи у периоду након исплате средстава је ванредна , она је подједнаке важности и никако не смемо умањити њену важност, јер свака неправилност утврђена током ове контроле може имати као последицу , враћање средстава.
Сва улагања која су суфинансирана у оквиру ИПАРД програма, треба да садрже информације о суфинансирању од стране Европске уније. Једна од обавезних мера је и обележавање инвестиције, којом се шира јавност информише о улози ЕУ у спровођењу ИПАРД програма.
Реализација предприступних средстава ЕУ намењених пољопривреди Србије је почела. Ради се о бесповратних 175 милиона средстава, за период до 2020. године.

Радиша Панић
ПССС Ваљево

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.455 sekundi
Powered by Kunena Forum