Diversifikacija prihoda na poljoprivrednom gazdinstvu

Više
20 apr 2018 09:15 #32612 od Jelić Dragana
Jelić Dragana je napravio novu temu: Diversifikacija prihoda na poljoprivrednom gazdinstvu
Mala poljoprivredna gazdinstva su uglavnom suočena sa nemogućnosti razvoja specijalizovane poljoprivredne proizvodnje pa iz tih razloga diversifikacija poljoprivredne proizvodnje je jedino moguće rešenje.Poželjno bi bilo da mala poljoprivredna gazdinstva prošire asortiman svojih proizvoda, odnosno da unesu promene u svoju već postojeću proizvodnju.
Ovim načinom proizvodnje otkupa mleka, voća, povrća i ostalih poljoprivrednih proizvoda a istovremeno bi i povećali prihod na svom gazdinstvu.
Osim toga prerada i prodaja pomenutih proizvoda iziskuje veće angažovanje što daje mogućnost zapošljavanja mlađih članova porodice. Dakle, ovakvom proizvodnjom zapošljava se cela porodica, povećava se ukupan prihod na gazdinstvu i što je najvažnije mladi nemaju potrebu da napuštaju svoja sela.
Poznato je da sela nisu samo mesta za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom već se ruralni prostor sve više traži za odmor i bežanje od svakodnevno užurbanog života i buke. Ovo pruža posebnu mogućnost pogotovu mladima na selu da ostvare dodatni prihod i dugoročnu sigurnost pružanjem turističkih usluga, odnosno razvojem seoskog turizma.Seoskim turizmom na gazdinstvu se osim povećanja prihoda same poljoprivredne proizvodnje , povećava se proizvodnja tradicionalnih proizvoda, stvara se potreba za očuvanjem starih seoskih kuća, vodenica, starih zanata kao i opšte kulture i tradicije našeg sela.
Dragana Jelić, master menadžer

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.399 sekundi