Bespovratna sredstva evropske unije

Više
20 okt 2017 14:29 #30471 od Panić Radiša
БЕСПОВРАТНА СРЕДСТВА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ
Пољопривредна газдинства и фирме крајем 2017. и почетком 2018 године могу очекивати конкурс за бесповратна средства ЕУ за пољопривреду - ИПАРД. До 2020. године, из ИПАРД фондова ће бити одвојено 175 милиона евра бесповратних средстава.
Да би конкурисао за бесповратна средства, пољопривредник мора да има на свом банковном рачуну пун износ новца, потребан за планирану инвестицију. После тога може да конкурише.
Потребно је да достави сву потребну документацију, као и да пружи доказ о праву својине или закупа над земљом, доказ идентитета, али и бизнис план у случају изградње и реконструкције објекта. Бизнис план се предаје ако вредност инвестиције прелази 50 000 евра, док је за остале инвестиције потребан поједностављени бизнис план. Планиране инвестиције, подносилац захтева не сме започети пре него што је пројекат одобрен.
Реализација пројекта има минимални рок трајања а то је пет година. У току тих пет година, пољопривредник не може да отуђи инвестицију ни да јој промени намену. У супротном дужан је да врати добијена средства. Исплата бесповратних средстава може бити једнократна, или у фазама, у случају сложенијег пројекта .
Корисник ИПАРД програма да би му се извршила исплата бесповратних средстава мора дати доказе о уплати, подноси рачуне , чиме доказује улаганје у инвестицију, након чега се врши рефундација новца у износу 50 до 70% од вредности инвестиције.
Дакле заинтересовани за ИПАРД средства поред бизнис плана треба да поднесу и сву потребну пратећу документацију и да попуне пријавну форму. Све даље информације око добијања бесповратних средстава ЕУ, пољопривредници ће моћи да добију у Стручним службама и путем средстава јавног информисања.
Дипл.инж.пољопривреде
Радиша Панић

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.606 sekundi
Powered by Kunena Forum