Спровођење ИПАРД програма у Србији

Više
03 dec 2018 13:32 #35134 od Jovanović Zvezdana
Jovanović Zvezdana je napravio novu temu: Спровођење ИПАРД програма у Србији
На Четвртом ИПАРД Одбору за праћење представљени су предлози за измену ИПАРД програма чије се усвајање очекује, као и припрема акредитације за још две ИПАРД мере. Чланови ИПАРД Одбора за праћење разматрили су резултате спровођења три јавна позива за ИПАРД подстицаје који су до сада расписани: два за меру 1 – Инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава и један за меру 3 – Инвестиције у физичку имовину које се тичу прераде и маркетинга пољопривредних производа и производа рибарства.
Седници су , поред чланова Одбора, присуствовали и представници Генералног директората Европске комисије за пољопривреду и рурални развој, Делегације Европске уније у Србији, затим представници Министарства финансија, Министарства за европске интеграције, Канцеларије за ревизију система управљања средствима Европске уније и други. Одбором је председавао Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде.
Европска комисија је 20. јануара 2015. године донела одлуку о усвајању предлога програма претрпиступне помоћи ЕУ за рурални развој Републике Србије за период 2014-2020 . Одлуком Европске комисије опредељена средства за реализацију ИПАРД програма износе 175 милиона евра. У јуну 2018. године ступио је на снагу Финансијски споразум који је Влада Србије потписала са Европском комисијом чиме се стекао услов да се средства из ИПАРД фонда могу исплаћивати одобреним корисницима у Републици Србији.
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је у октобру 2018. године расписало трећи јавни позив за Меру 1. Новина у односу на претходне позиве је што се овим јавним позивом финансирају инвестиције у изградњу и реконструкцију објеката. Уз ИПАРД средства и национално кофинасирање, корисници ће моћи да изграде нове складишне капацитете за воће, поврће и житарице, као и објекте за смештај стоке. Предвиђени буџет за четврти Јавни позив је око 3 милијарде динара, што уз учешће корисника предстваља потенцијалне инвестиције у износу од 4,8 милијарде динара. Позив је отворен до 9. јануара 2019.
Звездана Јовановић
ПССС Пожаревац

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.304 sekundi