Ipard – najava novog poziva Radisa Petrovic

Više
26 jun 2018 09:26 #33508 od Petrović Radiša
Petrović Radiša je napravio novu temu: Ipard – najava novog poziva Radisa Petrovic
Kada se radi o IPARD programu do sada raspisana već tri poziva, za traktore, mehanizaciju i investicije u opremu, a u junu će biti raspisan i četvrti.
- Na objavljene pozive, u datim rokovima, pristiglo je preko 500 aplikacija. U poređenju s drugim zemljama iz regiona, koje su imale slične pozive za korišćenje pretpristupnih fondova EU zadovoljni smo odzivom I u toku je provera podnete dokumentacije svih aplikanata, kao i kontrola domaćinstava na licu mesta. U toku ove godine će biti objavljeno ukupno sedam poziva.
- Očekujemo da ćemo već do kraja maja potpisati finalni finansijski sporazum s Evropskom komisijom o transferu i kontroli odobrenih sredstava. Nakon toga realno je očekivati da već do polovine juna budu odobreni projekti i potpisani prvi ugovori s našim poljoprivrednicima o korišćenju bespovratnih sredstava iz IPARD programa.
- Na preostale pozive za IPARD sredstva do kraja godine, kao i prva tri, moći će da se odazovu oni koji nemaju nikakva dugovanja prema Ministarstvu poljoprivrede, kao ni poreska zaduženja .investicija ne sme biti započeta pre donošenja rešenja o odobravanju projekta, osim za opšte troškove koji ne mogu biti veći od 12 odsto vrednosti investicije.
Među najvažnijim poslovima u pripremi za apliciranje za sredstva je izrada biznis-plana. Podnosilac zahteva njime praktično dokazuje ekonomsku održivost projekta na kraju završetka investicionog perioda i početka rada na njegovoj implementaciji.
- Biznis-plan se, po pravilu, podnosi I u elektronskoj formi. Za investicije do 50.000 evra označen je kao jednostavan, a preko te sume ubraja se u grupu složenih. Za svaku, pa i najmanju izmenu dostavljenog i odborenog plana mora da postoji validno objašnjenje podnosioca zahteva i odobrenje IPARD agencije..
Za svaku investiciju sprovodi se postupak tendera, odnosno pribavljaju se tri ponude različitih dobavljača.
- One se odnose na vrednost investicije veću od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, prema kursu Evropske centralne banke, u mesecu koji prethodi objavljivanju javnog poziva, a uporedive su prema sadržaju i specifikacijama, da za vrednost investicije do 10.000 evra treba dostaviti samo jednu ponudu koja je važeća na dan podnošenja zahteva za odobravanje projekta.
Ako je predmet podnosioca zahteva investicija za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, pravo na odobrenje projekta i povraćaj uloženih sredstava ostvariće ako energiju koristi za sopstvenu potrošnju na svom gazdinstvu.
- Projekat će se verifikovati ukoliko projektovana godišnja proizvodnja energije iz investicije prelazi vrednost od 120 odsto godišnjeg proseka potrošnje ukupne toplotne i električne energije po gazdinstvu, računato za period prethodne tri godine.
Pomoćnik ministra poljoprivrede najavio je da je četvrti javni poziv za IPARD sredstva predviđen za jun mesec. Odnosiće se na investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, u sektorima mleka, mesa, voća, povrća i drugih poljoprivrednih proizvoda. To, između ostalog, podrazumeva izgradnju objekta za smeštaj stoke, skladištenje stočne hrane, podizanje hladnjača za voće i povrće, sistema za navodnjavanje, protivgradnu odbranu, nabavku poljoprivredne opreme, instalaciju postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i nabavku traktora do 100 konjskih snaga.
- Za sredstva u ovom pozivu moći će da apliciraju fizička lica, preduzetnici, privredna društva, kao i zemljoradničke zadruge. Za ovu meru poljoprivrednicima će biti na raspolaganju ukupno 24,4 miliona evra. Minimalni iznos sredstava za koji se u sektoru voća i povrća može konkurisati je 5.000, a maksimalan do 700.000 evra. Za sektore mleka, mesa i drugih useva najmanji i najveći iznos podrške kreće se u rasponu od 5.000 do milion evra, rekao je Janjatović i napomenuo da će u odnosu na dosadašnje pozive, kada je rok za podnošenje prijava bio dva meseca, sada biti 90 dana od dana objavljivanja.
Žarko Radat, direktor Uprave za agrarna plaćanja, ukazao je na potencijalne izazove koji bi u implementaciji IPARD programa mogli da utiču na spremnost i rešenost poljoprivrednika da apliciraju za sredstva EU koja su im na raspolaganju.
- Suština je da poljoprivredni proizvođači budu pravovremeno informisani o svim mogućnostima koje im IPARD program pruža. Ministarstvo poljoprivrede objavilo je vodič o IPARD-u, ali veoma važnu ulogu u informisanju i edukaciji imaju savetodavci poljoprivrednih stručnih savetodavnih službi, kao i mediji, rekao je Radat.
Radisa Petrovic, savetodavac PSSS Smederevo

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.431 sekundi