Stručna osposobljenost korisnika IPARD podsticaja

Više
12 jun 2018 09:42 #33251 od Stefanović Živko
Stefanović Živko je napravio novu temu: Stručna osposobljenost korisnika IPARD podsticaja
Stručna osposobljenost korisnika IPARD podsticaja
Svi korisnici IPARD podsticaja kao opšti uslov za odobravanje projekta u okviru Mere 1 –Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, moraju da poseduju određena znanja i veštine za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom. Uslov ispunjavaju poljoprivrednici koji su upisani u RPG kao nosioci ili članovi poljoprivrednog gazdinstva u periodu od najmanje tri godine (ne moraju biti tri uzastopne godine, a sabira se vreme za koje je bio prijavljen kao član i kao nosilac jednog ili više poljoprivrednih gazdinstava). Poljoprivrednik uz zahtev za odobravanje projekta može dostaviti i izjavu u kojoj navodi period u kome je bio nosilac/ član gazdinstva ili više gazdinstava, a u obrazac za odobravanje projekta upisuje brojeve tih gazdinstava.
Kao dokaz stručne osposobljenosti su i najmanje tri godine radnog iskustva u odgovarajućem sektoru poljoprivredne proizvodnje. U slučaju da nemaju traženo iskustvo, neophodno je da podnosioci zahteva poseduju minimum srednjoškolsko obrazovanje iz oblasti poljoprivrede/ veterine, ili visoku stručnu spremu iz bilo koje oblasti. Kao alternativu moraju pohađati i specijalizovane obuke za poljoprivredna zanimanja, ukoliko poseduju minimum srednjoškolsko obrazovanje bilo kog usmerenja.
Ukoliko je podnosilac preduzetnik, privredno društvo ili zemljoradnička zadruga, ovi uslovi se odnose na stručno lice odgovorno za proces proizvodnje. Kao dokaz stručne osposobljenosti ili potrebnog radnog iskustva, podnosilac uz zahtev za odobravanje projekata prilaže i jedan od sledećih dokumenata: - diplomu odnosno uverenje o stečenoj visokoj stručnoj spremi - diplomu, uverenje ili svedočanstvo o stečenoj srednjoj stručnoj spremi u oblasti poljoprivrede i/ili oblasti veterine - diplomu, uverenje ili svedočanstvo o stečenoj srednjoj stručnoj spremi i potvrdu o stručnom osposobljavanju u odgovarajućem sektoru u oblasti poljoprivrede, odnosno i izjavu da će pohađati stručnu obuku u odgovarajućem sektoru u oblasti poljoprivrede u minimalnom trajanju od 50 časova predavanja najkasnije do dana podnošenja zahteva za isplatu IPARD podsticaja - ugovor o radu na poslovima u oblasti poljoprivrede u odgovarajućem sektoru, sa pratećom prijavom/ odjavom na obavezno socijalno osiguranje.
Savetodavac za agroekonomiju, Živko Stefanović dipl.ing
PSSS”Poljosavet”Loznica

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.431 sekundi