Sredstva IPARD programa – Petrović Mirjana

Više
18 dec 2017 13:32 #30959 od Petrović Mirjana
Petrović Mirjana je napravio novu temu: Sredstva IPARD programa – Petrović Mirjana
Sredstva iz programa predpristupne pomoći za ruralni razvoj našim poljoprivrednicima biće dostupna od 20. decembra 2017. kada se očekuje raspisivanje javnog poziva za podnošenje zahteva za odobravanje projekata. Postupak za ostvarivanje prava na IPARD podsticaje pokreće se podnošenjem zahteva za odobravanje projekata na osnovu javnog poziva koji raspisuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja.
Očekuju se podsticaji po meri 1 – podsticaji za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava i podsticaji za investicije u fizičku imovinu za preradu i marketing poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva – mera 3. Javni poziv sadržaće rok za podnošenje zahteva za odobravanje projekta, iznos raspoloživih sredstava za raspisani poziv, obrazac zahteva, obaveznu dokumentaciju i druge podatke vezane za konkretan poziv. U zavisnosti od mere za koju se aplicira poljoprivrednik će morati da uredi svoja imovinska pitanja, izmiri sve obaveze iz poslovanja, uvede odgovarajuće standarde i pripremi poslovni plan. Obavezan deo konkursne dokumentacije je poslovni plan kojim se prikazuje analiza poljoprivrednikovog poslovnog poduhvata za sredstva koja se potražuju.
Važno je napomenuti da poljoprivrednici moraju obezbediti finansijska sredstva na računu za finansiranje celokupnog poslovnog poduhvata i da će tek nakon realizacije početi da dobijaju povraćaj sredstava. Visina povraćaja u većini slučajeva iznosiće 60 % od ukupne investicije. Dodatnih 5 % imaće mlada poljoprivredna gazdinstva i poljoprivrednici iz područja sa otežanim uslovima rada. IPARD razvojni program nije namenjen malim proizvođačima ukoliko ne dođe do njihovog udruživanja.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.464 sekundi