Sredstva IPARD II programa Evropske unije - Safet Vesnić

Više
27 nov 2017 12:41 #30769 od Vesnić Safet
Vesnić Safet je napravio novu temu: Sredstva IPARD II programa Evropske unije - Safet Vesnić
IPARD II program Evropske Unije, predstavlja Instrument za predpristupnu pomoć u oblasti ruralnog razvoja za period 2014 – 20120. godine, radi dostizanja evropskih standarda, podizanja konkurentnosti naših poljoprivrednih proizvođača i osposobljavanja istih za nastup na zajedničkom Evropskom tržištu. Ovaj program se realizuje preko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprave za agrarna plaćanja. Ukupan budzet iznosi 229970558 eura i predstavlja sredstva na čiji deo sredstava bi naši zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogli da računaju već početkom sledećeg meseca tekuće 2017 godine a koja su namenjena za sledeće donacije: Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, Investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i prodaje poljoprivrednih i proizvoda ribarstva i Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja.
Iznos sredstava za koja se može konkurisati definisan je za svaku meru ponaosob i okvirno se kreću od 50 – 70 % od vrednosti investicije. Korisnik prvo treba da potroši novac i da realizuje investiciju pa nakon toga da dobije novac, na osnovu prethodno potpisanog ugovora sa donatorom. Korisnik koji zadovolji sve uslove i dobije sredstva obavezan je da u periodu od pet godina nakon konačne isplate koristi investicije u svrhu za koju su namenjena bez suštinskih izmena. Visina donacije kreće se u rasponu od 10000 eura do 20000 eura po korisniku.
Korisnici programa mogu biti: Fizička lica u PDV sistemu ili Pravna lica sa manje od 25 % javnog kapitala ili glasačkih prava u posedu organa javne vlasti.

dipl.ing. stočarstva Safet Vesnić

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.276 sekundi