Pravilnici za IPARD podsticaje

Više
26 sep 2017 07:15 #30103 od Stefanović Živko
Stefanović Živko je napravio novu temu: Pravilnici za IPARD podsticaje
Pravilnici za IPARD podsticaje
Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede objavilo je 20.09.2017.godine pravilnike koji se odnose na sprovođenje mera iz IPARD programa 2014-2020. namenjenog unapređenju poljoprivrede i ruralnog razvoja u Srbiji. Objavljeni pravilnici bliže propisuju podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, i u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva.
Pravilnikom o investicijama u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava propisuje se ko ostvaruje pravo na IPARD podsticaje, iznos podsticaja, kao i uslove, način i postupak sprovođenja IPARD programa za ovu meru. Pravo na bespovratnu pomoć iz ovog programa Evropske unije, po tom pravilniku, ostvaruju fizička lica - nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici, privredna društva i zemljoradničke zadruge. Oni mogu da konkurišu za izgradnju, rekonstrukciju ili opremanje silosa, skladišta, drugih objekata na gazdinstvima, plastenika, staklenika, nabavku traktora snage motora do 100 kW, kao i za pomoć u investicijama u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora na gazdinstvu. Korisnik može da ostvari ukupan iznos IPARD podsticaja u skladu sa ovim pravilnikom od 1.500.000 evra u periodu sprovođenja IPARD programa, a povraćaj koji iz evropske kase dobija je 60 odsto od vrednosti investicije, odnosno 65 odsto ako je reč o mladima ili 70 odsto ako se ulaže u područjima sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.
Pravilnikom koji se odnosi na preradu i marketing poljoprivrednih proizvoda definiše se ukupan iznos podsticaja od 2.000.000 evra po korisniku u toku celog programskog perioda.
Krajem novembra, posle posete predstavnika Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije znaćemo da li je Srbija otklonila sve prepreke za dobijanje akreditacije za realizaciju IPARD programa i da li je spremna da povuče i u narednih nekoliko godina rasporedi 175 miliona evra namenjenih poljoprivredi i ruralnom razvoju.
Očekuje se da prvi pozivi za korišćenje IPARD sredstava budu raspisani krajem ove godine. U prvoj tranši podsticajnih sredstava poljoprivrednicima će biti dodeljeno 15 miliona evra, od 175 miliona koliko vredi ceo IPARD program.
Savetodavac za agroekonomiju, Živko Stefanović dipl.ing polj.
PSSS”Poljosavet”Loznica

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.842 sekundi