Kovrdžavost lista breskve

Više
22 feb 2021 09:12 #44593 od Svetozarević Slavica
Stvaranjem povoljnih uslova, kao što su povećanje temperature (od 5-16°C) i produžena vlažnost u zasadima breskve i nektarine s proleća, dovodi do pojave jednog od najznačajnijeg patogena Taphrina deformans, koji prouzrokuje kovrdžavosti lista breskve.
Simptomi koje prouzrokuje ovaj patogen najizraženiji su na lišću. Zaraženi listovi se deformišu, kovrdžaju, zadebljavaju, žute, venu i opadaju nekoliko nedelja posle zaraze pri čemu dolazi do potpune defolijacije. Nakon gubitka lišća biljke troše hranu za stvaranje nove lisne mase i iscrpljuju se. Tako iznurene biljke podložne su izmrzavanju tokom zime i slabije su rodnosti u narednoj godini. Simptomi se takođe mogu javiti na mladarima i cvetovima u vidu deformacija.
Infekcija breskve se može ostvariti u fazi bubrenja i otvaranja pupoljaka (pojava zelene tačke). Infekcija nastaje kada spore patogena oslobođene iz plodonosnih tela nošene kišnim kapima, dolaze u dodir sa nediferenciranim tkivom biljke. Simptomi se javljaju mesec dana nakon infekcije. Taphrina deformans ne stvara sekundarne infekcije.
Suzbijanje patogena treba započeti u vreme mirovanja breskve tokom jeseni, posle opadanja listova ili rano u proleće, pre bubrenja pupoljaka, preparatima na bazi bakra. Od faze bubrenja do otvaranja pupoljaka vrši se tretiranje nekim od preparata na bazi cirama, ditianon, dodina. Ukoliko patogen prodre u biljno tkivo i ostvari infekciju, ne može se vršiti njegovo suzbijanje.

dipl.inž. Slavica Svetozarević PSSS Negotin

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.378 sekundi
Powered by Kunena Forum