Antraknoza jagode- Colletotrichum fragariae

Više
18 maj 2020 14:26 #41123 od Maksimović Slavica
Prvi simptomi javljaju se u proleće i to na cvetovima, a prouzrokovač ove bolesti je gljiva Colletotrichum fragariae. Simptomi na cvetovima su u obliku paleža, bolest se kasnije širi i razvija na zelenim plodovima. Pege su u početku okrugle, a pri jakom napadu se spajaju i prave udubljenja nepravilnog oblika. Pege se mogu pojaviti na listu, lisnim drškama i stolonima. Simptomi na plodu su vodenaste pege tamno smeđe boje koje kasnije pocrne, dok posledice vidimo na početku berbe kada je rod smanjen što se detektuje na prinos i kvalitet.
Simptomi ove bolesti često se zamenjuju sa simptomima truleži (Botrytis cinerea) gde se na plodovima javlja sivkasta prevlaka, dok se kod antraknoze javlja crna fleka na plodu koja je blago utolegla.
Suzbijanje ove bolesti vrši se hemijskim i agrotehničkim merama. U agrotehničke mere ubrajamo sadnja zdravog sadnog materijala, izbor sorti koje su otporne na bolesti, plodored od 3-5 godina, umereno đubrenje azotnim đubrivima,...Suzbijanje: antraknoza se prenosi sadnim materijalom, zato i preporučujemo da se kod sadnje uzima sertifikovan sadni materijal. Hemijske mere se svode na preventivne tretmane i to fungicidima: antrakol, Mankogal, Dithane, a ukoliko se uoče pege na lisnim drškama treba odmah uraditi tretman sa: Quadris, Swich. Preporučuje se tretman tokom faze mirovanja sa preparatima na bazi bakra.
PSSS Šabac, Slavica Maksimović

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.421 sekundi
Powered by Kunena Forum