Vilina kosica - Cuscuta spp

Više
27 dec 2019 13:28 #39783 od Onć Jovanović Eleonora
Onć Jovanović Eleonora je napravio novu temu: Vilina kosica - Cuscuta spp
Cuscuta spp.Vilina kosica je stalni pratilac deteliništa i lucerišta. Javlja se na lucerki i crvenoj detelini. Vilina kosica spada među najznačajnije patogene deteline i lucerke, a naseljava i šećernu repu, mrkvu, crni luk, krompir, duvan, suncokret, i mnoge druge useve.
Ova poluparazitna cvetnica ima končasto stablo, najčešće žućkaste crvenkaste ili narandžaste boje, koje se uvija u vidu spleta na stablima i lišću biljaka domaćina. Ova pojava se lako zapaža na rubu žutih fleka u usevu gde parazitirane biljke nisu uginule.
Parazitirane biljke zaostaju u porastu, slabe i na kraju uginu. u usevu se pojavljuju ogoljena mesta, na čijem rubu se na biljkama lucerke i crvene deteline razvija vilina kosica šireći se dalje po polju. Vilina kosica se razmnožava i širi semenom i fragmentima končastog stabla, koji se raznose prilikom košenja. Seme viline kosice može da održi vitalnost i do 10 godina, a klija jedino kada se nađe na ili pri samoj površini zemljišta. Iz semena se pri klijanju razvija jedan bledožut, tanak končić, koji raste ka stablu biljke domaćina.
Osnovna mera zaštite od viline kosice je setva čistog, deklarisanog semena lucerke. Po zasnivanju useva lucerke i deteline obratiti pažnju i ne dozvoliti da se u lucerište, odnosno detelinište unese vilina kosica bilo semenom ili fragmentima stabla.
Unošenje parazita se može ostvariti oruđima i mašinama za rad, transportnim sredstvima, kao i stokom koja pase ili prelazi preko useva. Ukoliko se vilina kosica pojavi u lucerištu ne sme joj se dozvoliti da formira seme, jer je tada znatno teže njeno suzbijanje.
Mesta zahvaćena vilinom kosicom treba pokositi, a pokošene biljke izneti u plastičnom džaku (da se ne rasturaju fragmenti stabla i tako parazit širi) i mogu se dati stoci. Pokošenu površinu tretirati herbicidima. Ako vilina kosica donese seme njeno suzbijanje zahteva drugi pristup. Zahvaćenu površinu, kao i metar čistog useva pokositi i ostaviti da se prosuši pa zapaliti. prekopati i ponovo posejati.
Herbicid koj se primenjuje u ovu svrhu, može biti na bazi propizamida, na početku kretanja vegetacije, u početnim fazama naseljavanja billjke domaćina.

mr Eleonora Onć Jovanović
PSSS Padinska Skela

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.321 sekundi