Agrobacterium tumefaciens-rak voća i vinove loze-Ljiljana Jeremić

Više
22 okt 2019 06:44 #38998 od Jeremić Ljiljana
Jeremić Ljiljana je napravio novu temu: Agrobacterium tumefaciens-rak voća i vinove loze-Ljiljana Jeremić
Agrobacterium tumefaciens je bakterija koja je polifagna,napada sve voćne vrste i vinovu lozu i veoma rasprostranjena kod nas.U proteklim godinama se podiže na našoj teritoriji dosta zasada,mnogi proizvođači ne primenjuju osnovne mere koje treba preduzeti pre podizanja zasada pa je došlo do povećanja prisustva i šteta na voću i vinovoj lozi od ove bakterije.
Simptomi bolesti su pojava tumora na korenu i stablu a kod vinove loze na stablu i starijim lukovima a najčešće na korenovom vratu.Tumori mogu biti različitog oblika i veličine i nastaju proliferacijom tkiva dejstvom bakterije.Kada se dođe do pojave tumora oni su u početku bledožuti i imaju glatku površinu,kasnije dolazi do njihove promene( povećanje, tamniji su, odrvenjavaju,imaju hrapavu površinu).Tumori se brže razvijaju na mlađim biljkama koje su u intenzivnom porastu.Infekcija koja nastaje kasnije tokom jeseni ne može da se primeti do naredne godine.Ovi tumori se vremenom u zemljištu raspadaju.Voćke koje su zaražene zaostaju u porastu,zakržljavaju,lišće žuti i dolazi do sušenja voćaka i čokota vinove loze.
Agrobacterium tumefaciens se održava na zaraženim biljkama i ostacima od obolelih biljaka u zemljištu i u zemljištu.Može se održati čak i do deset godina.To je parazit rana,ulazi u biljku preko povreda nastalih od agrotehničkih,pomotehničkih mera,transporta,kalemljenja,dejstva insekata i drugog.Najveći rizik predstavlja zaražen sadni materijal.
Zaštita-Najbolje rešenje je kombinacija različitih mera:
Prvo se moraju preduzeti mere kontrole zdavstvenog stanja podloga i matičnih biljaka sa kojih se uzimaju plemke, proizvodnja zdravog sadnog materijala voća i vinove loze,višegodišnji plodored posebno na parcelama gde je bilo pojave bakterije,vađenje i uništavanje zaraženih sadnica.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.376 sekundi