Krompirov moljac-mere suzbijanja u skladištu

Više
17 okt 2019 07:50 #38964 od Lazić Zorica
Lazić Zorica je napravio novu temu: Krompirov moljac-mere suzbijanja u skladištu
U vegetaciji 2019. godine, na teritoriji Zlatiborskog okruga, na pojedinim lokacijama praćenja krompirovog moljca evidentirano je značajno prisustvo . Na zaraženim krolama koje su unete u skladišta se o nastavlja se dalji razvoj i širenje ove štetočine. Da bi to sprečili potrebno je da proizvođači preduzmu određene higijenske i preventivne mere.
Veoma je bitno podesiti i vreme vađenja krompira. Odloženo vađenje doprinosi povećanju šteta.Vađenje se mora uskladiti sa mogućnošću sklanjanja krtola sa njive. Krtole nikako ne ostavljati preko noći na parceli jer može doći do polaganja jaja na krtole koje će se uneti u skladišni prostor.
Tokom vađenja krompira potrebno je odvajati povređene i oštećene krtole od zdravih krtola.

Neophodno je skladište dobro očistiti od zaostalih krtola, zatvoriti sve otvore(prozore i vrata) kroz koje bi moljac mogao da doleti spolja i nastavi svoj razvoj.

Krompirov moljac prezimljava u stadijumu lutke u krtolama, kao i sasušenim ostacima cime na parceli. Ove lutke će omogućiti izletanje leptira u novoj sezoni i nove štete po usev. Ostaci cime kao i preostale krtole posle vađenja se moraju uništiti spaljivanjem.
Krompir se mora odmah skladištiti u prostor sa podešavanjem temperature vazduha ispod praga razvoja moljca (10 ⁰C). Ukoliko ne postoji mogućnost kontrolisanja temperature a moljac se unese sa krtolama u skladište, omogućava se razvoj još 2 – 3 generacije u zatvorenom prostoru što može dovesti do uništavanja krtola tokom čuvanja.
PSSS Užice nastavlja praćenja ove štetočine u narednoj godini i informisanje poljoprivrednka o pojavi štetočine, merama suzbijanja i sprečavanja šteta.

Zorica Lazić, savetodavac iz oblasti zaštite bilja
.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.417 sekundi