Dezinfikovanje plastenika

Više
09 okt 2019 10:02 - 09 okt 2019 10:22 #38906 od Miletaković Sandra
Miletaković Sandra je napravio novu temu: Dezinfikovanje plastenika
Povrtari praktikuju da plastenike i tople leje dezinfikuju neposredno pred zasnivanje nove proizvodnje. Međutim, bilo bi dobro da se to uradi ranije, do prvih mrazeva, kada su dani još topli i temperatura u objektima viša od 12 steni Celzijusovih. Prvo se uklone svi biljni ostaci, a potom dezinfikuje zemljište, konstrukcija i alati. Za objekte se najčešće koriste sumpor-dioksid, plavi kamen i alkohol. Unutrašnjost se najčešće dezinfikuje sumpor-dioksidom, On nastaje sagorevanjem sumpora, a potrebno je 10-20 grama sumpora za jedan kubni metar prostora. Objekat mora biti zatvoren, a temperatura viša od 12 stepeni. Dezinfekcija traje 24 sata, a potom se provetrava. U baštu se može uneti i alat, pribor, ambalaža, saksije i dr.
Plavi kamen je kontaktno sredstvo za dezinfekciju predmeta od drveta. Pošto nagriza gvožđe ne preporučuje se za metal. Rastvor se priprema od 5 kg plavog kamena koji se rastvori u 100 litara vode. Alkoholom se dezinfikuju noževi i ruke kojima se prenosi veliki broj patogena, pre svega virusa, tokom zalamanja ili drugih poslova kada se biljke dodiruju. Natrijum-hipohlorid, poznat kao varikina, takođe se može upotrebljavati kao dezinfekciono sredstvo za alat, ambalažu, saksije i radne površine, koristi se razređen u vodi u odnosu 1:5. Za uspešno delovanje poželjno je da temperatura bude iznad 12 stepeni.
Hemijske metode za dezinfekciju zemljišta podrazumevaju primenu fumiganata ili kontaktnih fungicida. Fumiganti deluju parom na ciljane organizme, a da bi mogli da se koriste moraju se ispuniti određeni preduslovi. Zemljište treba očistiti od biljnih ostataka i usitniti setveni sloj. Posle inkorporacije fumiganata, u njemu se mora održavati vlaga i temperatura iznad 10 stepeni. Najpoznatiji i najčešće korišćen fumigant je Basamid granulat. Može da se koristi i biološki preparat Trifender, na bazi ljive Trihodernma asperellum. Posle dezinfekcije, zemljište mora da se odmori, odnosno dobro provetri. U zavisnosti od odabranog preparata i temperature, to traje i do 30 dana. U tom periodu stabilizuju se i mikrobiološki procesi i vraća korisna mikroflora.
Sandra Miletaković, dipl.inž.
PSSS Kruševac
Poslednja izmena: 09 okt 2019 10:22 od Miletaković Sandra.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 1.290 sekundi