Virus crtičastog mozaika krompira

Više
25 sep 2019 10:39 #38713 od Petrović Mirjana
Potato virus Y- virus crtičastog mozaika krompira (PVY), spada po rasprostranjenosti i brzini širenja vašima u ekonomski najšetnije viruse krompira. Smanjenje prinosa krtola zaraženih biljaka može biti od 50-90% zavisno od sorte, soja i uslova spoljne sredine. Pored krompira, domaćini su duvan, paradajz i paprika. Opisano je više sojeva ovog virusa koji su svrstani u tri grupe: običan soj, crtičasti soj i nekrotičan.
Ovaj virus na krompiru izaziva različite simptome, zavisno od soja virusa, sorte krompira, vremena inokulacije, uslova spoljne sredine i drugih činilaca. Običan soj izaziva simptome blagog mozaika, blage naboranosti i kovrdžavosti lišća koji su često nezapaženi. Crtičasti soj kod primarnih zaraza (zaraze u toku vegetacije) na mlađem lišću prouzrokuje simptome tipa mozaika, praćenih nekrozom u vidu prstena ili nepravilnog oblika. Liske kasnije postaju hlorotične a zaostali zeleni delovi obrazuju prstenaste ili nepravilne pege između nerava. Na kraju dolazi do sušenja lišća. Kod sekundarnih zaraza (zaraza nastalih iz krtola) ima više tipova simptoma. Prvi tip odlikuje se blagim mozaikom i neznatnom naboranošću i kovrdžanjem liske. Na donjem lišću moguća je pojava zelenih prstenastih pega sa nekrozom lisnih nerava. Drugi tip čine simptomi sa izrazitim mozaikom nerava, jakoj naboranosti i kovrdžavosti liske. Donje lišće zahvaćeno je nekrozom, a stabljike su sklone poleganju. Kod trećeg tipa, duž nerava, javljaju se mnogobrojne nekroze, zbog čega se liske brzo suše, klonu ili opadaju. Poseban tip predstavljaju simptomi u vidu jakih nekroza na nervima i lisnom tkivu, kao i nekroza tkiva stabljike što izaziva potpuno sušenje biljaka. Nekrotični sojevi izazivaju nekrozu duž lisnih nerava kao i nekrotične pege između nerava, bez pojave mozaika. Kod nekih sorata nekroze zahvataju i krtole.
Osnovni izvor zaraze su zaražene krtole. Virus se u prirodi prenosi na neperzistentan način biljnim vašima među kojima su najpoznatije Myzus persicae i Aphis nasturtii. Lako se prenosi mehanički dodirom biljaka ili ma kakvim drugim dodirom u toku obrade. O prenošenju virusa semenom ili drugim načinima, nema podataka. Preporučuje se korišćenje u proizvodnji sorti otpornih ili manje osetljivih prema ovom virusu. Sadnja zdravih bezvirusnih krtola. Zdravstveno proverene krtole koristiti kao sadni materijal za umnožavanje i proizvodnju krtola za merkantilnu potrošnju. U toku vegetacije suzbijati biljne vaši odgovarajućim insekticidima. Vršiti rane preglede krompira i sve zaražene biljke uništavati pre pojave leta vašiju. Gajiti krompir na višim planinskim predelima gde su uslovi za razvoj vašiju manje povoljni. U slučaju jakih primarnih zaraza, pristupiti ranijem vađenju krtola, kako bi se otklonio izvor zaraze u početku letnjeg leta vašiju. Dislocirati proizvodnju semenskog krompira u izolovana područja gde se ne gaji konzumni krompir kao izvor zaraze.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.345 sekundi
Powered by Kunena Forum