Fiziološke promene krtola krompira

Više
18 sep 2019 11:34 #38617 od Lazić Zorica
Lazić Zorica je napravio novu temu: Fiziološke promene krtola krompira
Promene koje prouzrokuju abiotski činioci su nekada slične simptomima bolesti čiji su prouzrokovači gljive, bakterije ili virusi.To često otežava rad na identifikaciji pravog prouzrokovača promena.
Zelenjenje krtola-krtole izložene svetlosti duže vreme, pre ili posle vađenja, a zavisno od sorte, usled formiranja hlorofila u leukoplastima postaju zelene. U pozelenelom delu krtole stvara se solanin koji je otrovan,takve krtole postaju gorke i gube tržišnu vrednost. Preporučuje se dobro zagrtanje krtola zemljom i skladištenje u mračna skladišta.
Crno srce-se uočava na uzdužnom ili poprečnom preseku krtole.Bolest je dobila ime po simptomima koji se ispoljavaju u vidu sivog do crnog obojenja tkiva u srednjem delu krtole.Smatra se da do oboljenja dolazi usled neadekvatnog snadbevanja unutrašnjeg tkiva kiseonikom pri visokom temperaturama i pri slaboj provetrenosti u skladištu.
Šuplje srce- stvaranje šupljeg srca podstiču svi činioci koji utiču na brzo povećanje veličine krtole. Preterano đubrenje, jake kiše i intezivno navodnjavanje su činioci koje utiču na pojavu ovih promena. Visoke temperature oko 40 0C mogu prouzrokovati ovo oboljenje. Navodi se da se bolest javlja u poplavljenom zemljištu pri izuzetno visokim temperaturama, kao i pri dužim skladištenjem pri temperaturi od 0-2,50C.
Ununtašnja pegavost i nekroza se javljaju za vreme toplih i suvih sezona na lakšim, peskovitijim zemljištima. Nekrotične pege su postojane i nisu podložne truleži. Bolest se češće javlja na krtolama bližim površini zemlje.
Promena boje provodnog prstena-može da bude uzrokovano usled brzog uništavanja zelene nadzemne mase hemijskim sredstvima ili jakim mrazem.

Zorica Lazić,dipl.inž. zaštite bilja

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.128 sekundi