Памукова совица

Više
16 avg 2019 13:06 #38324 od Jurišić Jovica
Памукова совица
[/b]

Памукова совица (Helicoverpa armigera). Памукова совица је изузетно опасна полифагна штеточина која најчешће напада кукуруз у периоду појаве метлице и свиле. Дужина тела лептира памукове совице је 15-17 mm, а распон крила 30-35 mm. Боја предњих крила одраслих јединки је сивкасто зелена са тамном бубрежастом пегом у средини, а задња су жутосмеђа, са широком тамном пругом при крају. Јаја су крушкастог облика жуто беле боје, а при пиљењу ларви постају тамно смеђа. Боја гусеница је врло променљива, у основи сивозелена до црвенкастомрка, са тамним линијама на леђима, на трбушној страни жута. Дужина одраслих гусеница је 35-40 mm. Лутка је црвенкастосмеђа.
Годишње памукова совица развија у нашим условима две до три генерације. Презимљава у стадијуму лутке у земљишту. Лептири лете од маја до октобра. Оплођена женка полаже у просеку око 500 јаја, пре свега на генеративне органе биљке. Целокупно развиће једне генерације током лета траје у просеку 25-40 дана. Испиљене гусенице у почетку изгризају свилу, а потом недозрела зрна врхова клипа.
Гусенице се такође завлаче под комушину где изгризају читаве редове зрна, а касније буше ходнике у кочанкама испуњене изгризотинама и изметом.
Због начињених отвора долази до јачег напада проузроковача плеснивости клипа (Fusarium spp.) и других патогена.
Мере заштите. Сузбијање памукове совице се изводи применом агротехничких, биолошких и хемијских мера. Од агротехничких мера јако је важна дубока јесења обрада земљишта, којом се уништава до 80-90% лутака. Биолошко сузбијање совице се изводи применом паразитоида (врсте рода Trichogramma ) и биоинсектицида на бази бактерије (Bacillus thuringiensis). За хемијско сузбијање неопходно је пратити динамику лета лептира, полагање јаја и пиљење гусеница на биљкама. Третирање се изводи 5-6 дана након масовног полагања јаја препаратима којима се сузбија и кукурузни пламенац.
Јуришић Јовица дипл.инж. заштите биља
[/i]

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.454 sekundi
Powered by Kunena Forum