VIRUSI PAPRIKE

Više
08 avg 2019 08:44 #38266 od Grbić Jelena
Grbić Jelena je napravio novu temu: VIRUSI PAPRIKE
Brojnost virusa koji zaražavaju papriku stalno se povećava, tako da je do sada opisano 68 virusa u paprici. Oboljenja izazvana virusima predstavljaju ograničavajući faktor uspešne proizvodnje paprike u svim regionima gde se paprika gaji kod nas. U našoj zemlji je utvrđeno prisustvo više virusa paprike: virus mozaika krastavca (Cucumber mosaic virus - CMV), virus crtičastog mozaika krompira (Potato virus Y - PVY), virus bronzavosti paradajza ( Tomato spotted wilt orthotospovirus - TSWV), virus mozaika lucerke (Alfalfa mosaic virus - AMV) i virus mozaika duvana (Tabacco mosaic virus - TMV).

Najčešći simptomi viroza paprike su na lišću u vidu hlorotičnog mozaika, žuto zelenih ili nekrotičnih pega nepravilnog oblika. Poremećen je i razvoj liski koje su sitnije i izdužene ili sa nacigovanim centralnim nervom. Na plodovima zaraženih biljaka mogu se uočiti hlorotične pege koje vremenom nekrotiraju, takvi plodovi se deformišu i dobijaju nepravilni oblik. Jače napadnute biljke zaostaju u porastu i imaju žbunast izgled.

Virusi se u prirodnim uslovima održavaju na korovima i jednogodišnjim i všegodišnjim biljaka domaćina. Sa biljaka domaćina i korova viruse na useve paprike prenose vektori (lisne vaši i tripsi), koji pri jačem napadu mogu znatno raširiti virusnu infekciju.

Osnovna mera kontrole protiv virusa jeste da se za proizvodnju koristi zdrav sadni materijal. Preporučuje se suzbijanje vektora (vaši i tripsa). Potrebno je uništavati korove oko i u plasteniku u kome se proizvodi rasad, kao i na parcelama na kojima se gaji paprika na otvorenom polju.

Jelena Grbić, dipl. ing. zaštite bilja

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.755 sekundi