Phytophthora fragariae var. rubi. – plamenjača korena maline

Više
04 jul 2019 12:51 #38092 od Jović Snežana
Proteklih godina u malinjacima širom Srbije sve češće dolazi do pojave izuzetno opasnog oboljenja mailine – truleži ili plamenjače korena maline čiji je prouzrokovač Phytophthora fragariae var. rubi.
U godinama kao što je ova, gde imamo veliku količinu padavina, povećanu vlažnost zemljišta ili visok nivo podzemne vode, uz prisustvo zaraženih biljaka, možemo očekivati masovniju pojavu ove bolesti. Ova gljivica se inače stalno nalazi u zemljištu, ali su za njeno aktiviranje potrebni da se stvore odgovarajući uslovi za razvoj. U ovom slučaju to je velika količina vode u zemljištu, tj. tereni gde voda slabo otiče (pseudoglej i slična slabo propusna zemljišta), takođe od izuzetnog značaja je I zdrav sadni material, jer je i to jedan od načina širenja ovog oboljenja.
Bolest se pojavljuje jednako na rodnim izdancima, kao i na letorastima. Zaraženi rodni izdanci i letorasti napreduju sporije, dolazi do žutila, a zatim do uvenuća i sušenja biljke tokom leta. Ukoliko je infekcija jaka, rodni izdanci se suše pre berbe. Na preseku korena i korenovog vrata javlja se ružičastomrka promena boje između zdravog i obolelog tkiva.
Zaražene biljke nemoguće je izlečiti pa je potrebno primeniti sve preventivne mere zaštite. Najvažnija mera jest sadnja zdravog sadnog materijala u nekontaminirano zemljište. Ne preporučuje se sadnja osjetljivih sorata na rizičnim parcelama. Za sadnju treba birati ocedne terene. Na rizičnim parcelama potrebno je uraditi sanacija terena drenažom za ona mesta gde se voda zadržava i gde je problem aktuelan, zapravo potrebno je uraditi kopanje kanala za odvodjenje viška vode. Vrlo bitna stvar je i pravljenje bankova jednoobraznim plugom (ako ste u mogućnosti) i nabacivanje brazde sa obe strane reda. Učinak je u ovom slučaju dvojak-pravite banak malini i dajete priliku korenu da se povuče naviše i pobegne od vode, a takodje pravite i kanale za drenažu sa obe strane reda.
Krajem avgusta I početkom septembra i preporučuje se sprovođenje zaštite fungicidima na bazi metalaksila M, benalaksila, popamokarb-hidroksida uz velik utrošak otopine. Isti fungicidi mogu se primeniti preko sistema za navodnjavanje kap po kap. Tretiranje preparatima na bazi Al-fosetila primjenjuju se i folijarno. U slučaju da je zaraza uzela maha hemijske mere daju samo simboličan rezultat. Ako se i posle svega ovoga biljka osuši, potrebno ju je izneti iz malinjaka sa sve korenom i spaliti, a mesto gde je biljka bila posađena dezinfikovati preparatima na bazi tečnog hlor dioxida.
Izvor: www.hoya ; http .pinova.hr

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.397 sekundi
Powered by Kunena Forum