TRIPSI NA BRESKVAMA I NEKTARINAMA

Više
27 jun 2019 14:22 #37970 od Nišavić-Veljković Vesna
Tripsi (red: Thysanoptera) su veoma sitni organizmi i mogu biti veoma opasne štetočine poljoprivrednih kultura. Zbog malih dimenzija tela i manje više skrivenog načina života tripsi poljoprivrednim proizvođačima zadaju mnogo briga jer ih ne primete sve dok ne vide štete nastale njihovom ishranom. Do sada je registrovano prisustvo ovih štetočina na breskvama, nektarinama, jabukama, kruškama, šljivi, vinovoj lozi, malini, kupini, jagodi, luku, paprici, paradajzu, kupusu, krastavcima, lubenicama, krompiru, boraniji, kukuruzu, duvanu, soji, pšenici i drugim biljkama.
Tripsi su dobro poznati povrtarima, jer na povrću izazivaju štete, međutim, odnedavno su se pojavili i na voću. U poslednjih nekoliko godina registruju se izuzetno velike štete od tripsa na plodovima nektarina i bresaka. Veće štete od ove štetočine uočene su na plodovima nektarina u odnosu na breskve jer na plodovima breskve imaju dlačice na pokožici koje mu delimično ometaju ishranu.
Početak aktivnosti ove štetočine vezan je za rast temperature i početak vegetacije i prati cvetanje. Živi na cvetovima gde oštećuje latice i prašnike. Hrani se sisanjem sokova i za to bira najnežnije delove biljke. Larve ishranom nanose štetu plodniku cveta i tek zametnutim plodovima. Na mladim plodovima dolazi do pojave nekroze i nepravilnosti na pokožici plodova. Sa porastom plodova ožiljci rastu, plodovi se nepravilno razvijaju, postaju kvrgavi, a može doći i do pucanja ploda, a često iz njih curi i smola.Takvi plodovi gube tržišnu vrednost.
Štete koje prave tripsi mogu biti direktne i indirektne. Direktne štete su nekroze i deformiteti na plodovima, a indirektne štete se ogledaju u njihovoj sposobnosti da prenose veliki broj biljnih virusa.
Suzbijanje tripsa na breskvama i nektarinama je dosta složeno s obzirom da se najveća brojnost tripsa javlja u periodu cvetanja kada su na cvetovima prisutne pčele i drugi oprašivači. Zato se primena insekticida mora pomeriti u toku precvetavanja. Koristiti insekticide različitog mehanizma delovanja kako bi se sprečila pojava otpornosti tripsa na primenjene insekticide
Vesna Nišavič Veljković, dipl.ing.
PSSS Čačak

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.400 sekundi
Powered by Kunena Forum