Plesnivost lista paradajza (Fulvia fulva)

Više
26 jun 2019 11:45 #37947 od Grbić Jelena
Grbić Jelena je napravio novu temu: Plesnivost lista paradajza (Fulvia fulva)
Parazit je rasprostranjen u celom svetu. Ekonomski zanačajne štete pričinjava na paradajzu u vlažnim uslovima i najčešće se javlja u staklarama i plastenicima. Ukoliko je duže vreme visoka vlažnost može se naći i u polju.

Prvi simptomi se javljaju u vidu bledih hlorotičnih pega sa nejasnim rubovima na licu lista. Na naličju lista gljiva sporuliše stvarajući masu svetlo sivih do maslinastomrkih konidiofora i konidija. Zaraženo tkivo dobija žutomrku boju, lišće se uvija i vene. Ukoliko je infekcija veoma jaka može doći do opadanja lišća. Simptomi se ponekad javljaju na cvetovima, plodovima i stablu. Cvetovi mogu propasti pre zametanja plodova.

Parazit se održava u zemljištu kao saprofit ili na biljnim ostacima u obliku sklerocija i konidija. Prve infekcije početkom sezone ostvaruju se micelijom ili sporama gljive. Seme takođe može biti izvor primarnog inokuluma. U prvim fazama infekcije nema vidljivih simptoma. U optimalnim uslovima pojava simptoma nastaje deset dana nakon infekcije. Sekundarne infekcije u toku vegetacije vrše konidije koje se šire vetrom i kišom.

Jedna od osnovnih mera za suzbijanje plesnivosti lista paradajza je uklanjanje biljnih ostataka posle žetve kako bi se smanjila količina inokuluma. Poželjno je u stakleničkoj proizvodnji gajiti otporne sorte paradajza prema ovoj gljivi. Potrebno je provetravati i omogućiti maksimalno osvetljenje. Biljke saditi u optimalnom sklopu tako da ne dolazi do zasenjavanja. Preventivno se mogu koristiti fungicidi.

Jelena Grbić, dipl.ing. zaštite bilja

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.370 sekundi