Žitna pijavica-Lema melanopus

Više
10 apr 2019 09:58 #37053 od Mijatović Bojan
Štetni su i odrasli insekt i larva. Prave karakteristična oštećenja u vidu traka širine oko 1 mm žuto-bele boje (jede svu zelenu masu). Pri većim oštećenjima napad je vidljiv i sa veće udaljenosti.
Životni ciklus: Prezimljava odrastao insekt u skrovitim mestima(suva trava, lišće, osnova stnjike, slama). Imago se javlja kada temperature pređu 15°C kraj aprila, početak maja, u zavisnosti od godine i ranije, kada naseljavaju ovas i prolećni ječam, gde počinju sa ishranom. Oštećenja od imaga se javljaju u vidu traka širine 1 mm.
Ženka polaže jaja u nizovima jedno ispod drugog na lice lista sve do juna. Larve se pile nakon 10 dana i odmah oštećuju listove. Tokom perioda ishrane prave karakteristična oštećenja u vidu linearnih perforacija. Posle obilne ishrane za 2-3 nedelje se povlači u zemljište na dubinu od nekoliko santimetara, gde prelazi u stadijum lutke. Stadijum traje oko 5-6 dana nakon čega se pojvaljuje novi imago.
Proizvođačima se preporučuje pregled useva na prisustvo ove štetočine. Ukoliko se registruje 15 imaga po metru kvadratnom (EPPO standard PP 2/11 (1)) preporučuje se sprovođenje hemijskih mera zaštite primenom nekog od registrovanih insekticida.
Takođe, neophodno je redovno kontrolisati useve i pratiti njihovu brojnost. Ukoliko se registruje 0,5-1 larva/biljci, preporučuje se primena insekticida. Registrovani insekticidi su:

· Decis 2,5 EC, Konfuzija, Futocis EC 2,5 (deltametrin) u količini 0,2 - 0,3 l/ha

· Fastac 10 EC (alfa-cipermetrin) u količini 0,1 - 0,12 l/ha.

Za portal uredio: Bojan Mijatović dipl.inž. zaštite bilja
Prilozi:

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.380 sekundi
Powered by Kunena Forum