MONILIA LAXA – prouzrokovač sušenja cvetova i grančica koštičavog voća

Više
27 mar 2019 06:20 #36852 od Ćirić Milena
Ćirić Milena je napravio novu temu: MONILIA LAXA – prouzrokovač sušenja cvetova i grančica koštičavog voća
Jedan od najštetnijih parazita koji zaražava koštičavo voće. Ovaj parazit napada breskvu, kajsiju, šljivu,višnju.
Ukoliko je kišni period u fazi cvetanja voća može doći do intenzivnijeg razvoja zaraze, naročito ako nije odrađena pravovremena zaštita. Štete na voću u tom slučaju mogu da budu i do 50%.
Monilia je parazit koji prezimljava u obliku micelije u rak ranama u kori zaraženih grančica i u mumificiranim plodovima koji su ostali na stablu. Konidije se formiraju u kori zaraženih grana ili u mumificiranim plodovima, a formiraju se u nizu.

Za sporulaciju je potrebna vlaga i može doći do sporulacije i na niskim temperaturama. Do zaraza dolazi u fazi cvetanja, najviše preko žiga i stubića plodnika. Zaraženi cvetovi se suše i micelija nastavlja širenje preko peteljke na mladare koji mogu biti prstenasto obuhvaćeni i deo koji je iznad se suši.

Plodovi se zaražavaju više u vreme zrenja plodova. Plodovi bivaju zaraženi konidijama uglavnom kroz rane ili povrede. Zaraženi plodovi postepeno gube vlagu, dolazi do sušenja i pretvaraju se u mumije.
Na površini ovakvih plodova može doći do formiranja sporodohija koje su jastučaste i u obliku koncentričnih krugova. Mumificirani plodovi ostaju na granama i predstavljaju izvor zaraze za narednu godinu.

Suzbijanje Monilie laxe

Suzbijanje Monilie laxe počinje u fazi mirovanja vegetacije kada se obavljaju agrotehničke mere, orezivanje zaraženih grančica i grana, uklanjanje zaraženih plodova.
Hemijske mere zaštite se obavljaju preventivno, pre ostvarenja zaraze. Prvo tretiranje primeniti u fazi pre otvaranja cveta,u fazi belih balona. Zaštita se obavlja i u fazi punog cvetanja. Kod višnje je potrebno uraditi i treće tretiranje u fazi cvetanja ako su povoljni uslovi za razvoj bolesti (velika vlažnost i velika količina padavina).

Parazit Monilia laxa brzo stvara rezinstentnost prema aktivnim materijama pa je potrebno i u toku jedne vegetacije koristiti preparate koji su različitih aktivnih materija.
Pri hemijskom tretmanu primeniti neki od sledećih preparata:
Dional (iprodion) 0,15%, Kubik plus (iprodion+tiofanat-metil), Octave (prohloraz) 0,4kg/ha, Ciprodex, Chorus 50WG (ciprodinil) 0,05%, Akord (tebukonazol) 0,75%.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.390 sekundi