PIS i savremena poljoprivredna proizvodnja

Više
22 feb 2019 13:41 #36330 od Vulović Lidija
Vulović Lidija je napravio novu temu: PIS i savremena poljoprivredna proizvodnja
Racionalna upotreba pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji predstavlja cilj moderne poljoprivrede.
U cilju dobijanja kvalitetnog i zdravstveno ispravnog roda uz racionalnu primenu pesticida od velikog je znčaja tačno određivanje pravog momenta tretiranja kao i pravilna upotreba: izbor preparata, doza i način primene. Pomenute parametre daje PROGNOZNO IZVEŠTAJNA SLUŽBA ZAŠTITE BILJA (PIS), na osnovu praćenja i analize biologije štetočina i patogena, uzimajući u obzir meteorološke parametre. Na osnovu tih podataka krajnjim korisnicima, tj. poljoprivrednim proizvođačima, servira kompletnu informaciju u vidu preporuka sa tačno naznačenom biljnom kulturom koju patogen ili štetočina ugrožavaju, pravim momentum tretiranja, količinom, vrstom preparata i metodom aplikacije.
Sa staništa redukcije upotrebe pesticida ove informacije su od ključnog značaja. Primena pesticida protiv ciljanog organizma vrši se u momentu kada je dati organizam najosetljiviji. U suprotnom efekat može biti nedovoljan , a vrlo često i da izostane.
Količina i doza pesticida mora biti usaglašena sa proizvođačkom instrukcijom kako bi tretiranje bilo uspešno za ciljanu štetočinu ili pathogen, a samim tim i na očuvanje životne sredine i zdravlje ljudi kao krajnjih konzumenata poljoprivrednih proizvoda.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.452 sekundi