ZIMSKO PRSKANJE VOĆAKA

Više
12 feb 2019 09:04 #36127 od Ćirić Milena
Ćirić Milena je napravio novu temu: ZIMSKO PRSKANJE VOĆAKA
Zimsko prskanje voćaka je veoma važna mera koja se obavlja u vreme mirovanja vegetacije. To je preventivna mera koja se obavlja u cilju smanjenja potencijala bolesti, štetočina i broja tretiranja u toku vegetacije. Tretiranje se vrši u periodu mirovanja vegetacije ili sa kretanjem vegetacije tj. bubrenjem pupoljaka.
Zimskim prskanjem suzbijaju se prezimljujuće forme bolesti i štetočina koje se nalaze na kori debla i grana, u i na spavajućim pupoljcima. Ovim preventivnim prskanjem smanjuje se mogućnost zaraze gljivičnim oboljenjima kao što su monilija, pepelnica, neke vrste rđa, kovrdžavost lista breskve, krastavost lista i ploda jabuke, šupljikavost lista koštičavih voćaka, rogač šljive i druga. Od štetočina lisne vaši, jabukin smotavac, kruškina buva i druge. Takođe se obezbeđuje delovanje na jaja grinja. Utvrđen je i pozitivan efekat u cilju suzbijanja mahovine i lišajeva koji se razvijaju na stablima šljive na kojima se ne vrši redovna zaštita u toku vegetacije.
Ovo prskanje se izvodi kada su dnevne temperature iznad 10ºC. Obavlja se bakarnim preparatima, kao što su Bakarni oksihlorid (0,5%) ili Cuproxat DF (0,35%) ili Cuprozin 35 WP (0,35%) ili Cuprablau Z (0,35%) u kombinaciji sa različitim uljima Galmin (2,0%) ili Belo ulje EW (2,0%). Takođe mogu se koristiti gotovi kombinovani preparati kao što su Plavo ulje (2,0%) ili Crveno ulje (2,0%). Malina posle povezivanja, a za jabučasto voće preporučena je veća doza mineralnog ulja (3-4%).
Milena Ćirić, dipl.ing.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.321 sekundi