Neparazitne bolesti salate

Više
26 dec 2018 08:08 #35493 od Gošić Slobodan
Gošić Slobodan je napravio novu temu: Neparazitne bolesti salate
Oštećenja od neparazitnih bolesti veoma su česta na salati,naročito kada se proizvodi u zaštićenom prostoru. Među ovim oštećenjima nekroza ivice liske je opštepoznata pojava. U glavice salate duž ivice liski nastaje mrkocrna nekroza. Ova nekroza se javlja na liskama koje neposredno obavijaju glavicu. Nije zapažena na donjem starijem lišću. Nekroza se ne širi prema središnom delu liske, već stalno ostaje duž ivice liske. Na oštećeno tkivo naseljavaju se sekundarni paraziti posebno B.cinerea.
Nekroza ivice liski nastaje kao posledica nedovoljne aktivnosti korenovog sistema u primanju vode iz zemljišta u uslovima povećane transpiracije. Ovo se upravo dešava na zemljištu dezinfikovanom vodenom parom ako iznenada nastupi jako sunčan period vremena. Naročito su osetljive biljke koje su predhodno obilno đubrene i navodnjavane.
Suzbijanje bolesti se sastoji u đubrenju biljaka samo neophodnim količinama mineralnih đubriva, u navodnjavanju biljaka po potrebi i u zasenjivanju objekata u kritičnim trenucima jake insolacije. Preporučuje se gajenje manje osetljivih sorti.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.325 sekundi