Zaštita od krompirovog moljca u sladištima krompira

Više
26 dec 2018 06:49 #35479 od Lazić Zorica
Lazić Zorica je napravio novu temu: Zaštita od krompirovog moljca u sladištima krompira
Na području Zlatiborskog okruga u toku 2018.godine na osmatračkim mestima evidentirano je prisustvo krompirovog moljca(Phthorimaea operculella) u maloj brojnosti. Na osnovu krtola koje nam stižu na pregled u službu evidentno da je ova štetočina šire prisutna na ovoj teritoriji.

Krompirom moljac razvija više generacija godišnje. U našim uslovima razvija pet generacija u polju, a ukoliko se unese krtolama u skladište tamo može da razvije još 2-3 generacije.
Ispiljene larve se ubušuju i prave hodnike. Ovako napadnute krtole gube tržišnu vrednost i veoma lako podležu napadu patogena i propadaju.
U proizvodnji semena, oštećenja na okcima krtola dovode do smanjenja klijavosti krtola u narednoj sezoni.

Proizvođači koji imaju krompir u skladištu sa zaražen kromirovim moljcem važno je da spreče dalje razvijanje ove štetočine sledećim merama:

- Potrebno je odvajati oštećene krtole od zdravih krtola.
- U skladištima treba održavati temperaturu manju od 9 stepeni, jer je smanjena mogućnost razvoja moljca.
-Skladišta krompira moraju na svim otvorima biti obezbeđena gustim mrežama da bi se sprečio ulazak štetočine
-Redovno vršiti preglede u skladištu i prema potrebi obavljati hemijsku zaštitu odgovarajućim insekticidima. Za suzbijanje se koriste preparati koji razvijaju otrovne gasove. To su su preparati na bazi AL-fosfina. Ovi preparati se ne mogu naći u slobodnoj prodaji i apliciraju ih samo organizacije koje obavljaju DDD poslove.
-Zaražene krtole ne koristiti za setvu naredne godine
PSSS Užice će nastaviti praćenja ove štetočine u narednoj godini. U slučaju pojave poljoprivrednici će biti obavešteni blagovremeno.

Zorica Lazić, savetodavac iz oblasti zaštite bilja

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.564 sekundi