Krompirov moljac - Phthorimaea operculella

Više
05 nov 2018 11:52 #34866 od Stajić Mica
Stajić Mica je napravio novu temu: Krompirov moljac - Phthorimaea operculella
Krompirov moljac (Phthorimaea operculella ) je štetočina koja preti našim poljima zasejanim krompirom, a veoma teško ga je iskoreniti..Zato je važno da se proizvođači upoznaju sa ovom ekonomski značajnom štetočinom krompira kako bi mogli pravovremeno i adekvatno da je suzbiju.
Opis štetočine
Leptir je smeđe žute boje sa dugim resama na zadnjim krilima koja imaju sjajno ljubičasti preliv. Jaja su biserno bele boje položena uglavnom na naličju lista ili na krtolama u blizini okca. Gusenica, kada se ispili, je belkaste boje, veličine oko 1 mm, a kasnije ako se hrani tkivom lista ili stabla zelenkaste boje, a sivo ljubičaste boje ako se hrani krtolama. Potpuno razvijena gusenica je veličine 12 mm.
Štetnost
Glavni domaćin moljca krompira je krompir, ali ova štetočina može da oštećuje i paradajz, plavi paradajz, duvan i korove iz familije pomoćnica Solanaceae ( Datura stramonium, Solanum nigrum).
Moljac oštećuje cimu krompira, mada veće štete nanosi krtolama krompira. Optimalna temperatura za razvoj štetočine je od 27–35 ºC, ženka polaže 50–200 jaja, a u našim uslovima ima 5–7 generacija.

Suzbijanje
Preventivne mere suzbijanja
SADNJU OBAVLJATI U RASTRESITOM ZEMLJIŠTU UZ OBAVEZNO ZAGRTANJE KRTOLA NA DUBINI 10-15 CM.
UMERENO NAVODNJAVANJE JER SE SMANJUJE PUCANJE ZEMLJE – KROZ TE PUKOTINE PROLAZI ŽENKA LEPTIRA I POLAŽE JAJA NA KRTOLE
KRTOLE KROMPIRA NE OSTAVLJATI U POLJU NEGO IH U NAJKRAĆEM VREMENSKOM PERIODU SKLADIŠTITI
SKLADIŠTITI SAMO ZDRAVE KRTOLE
KOD MANJIH KOLIČINA USKLADIŠTENOG KROMPIRA MOŽE BITI KORISNO MEŠANJE KRTOLA SA TALKOM, OSUŠENIM PEPELOM, PESKOM I SLAMOM. KAO I DRŽANJE U MAGACINU ZAJEDNO SA BELIM LUKOM, BOSILJKOM I DRUGIM AROMATIČNIM BILJKAMA
OŠTEĆENE KRTOLE ODLAGATI ZAKOPAVANJEM NA LOKALNOJ DEPONIJI U SARADNJI SA LOKALNOM SAMOUPRAVOM


Master Mica Stajić, dipl.inž.zaštite bilja

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.302 sekundi