Jesenja zaštita voćaka - plavo prskanje

Više
30 sep 2018 11:03 #34504 od Jovanović Živorad
Jovanović Živorad je napravio novu temu: Jesenja zaštita voćaka - plavo prskanje
Jesenja zaštita voćaka - plavo prskanje

Jedna od bitnih i obaveznih mera priprema voćaka za narednu vegetaciju je i jesenje „plavo prskanje“, kojim se suzbijaju uzročnici mnogih bolesti. Ovom merom, voćke se dezinfikuju kako bi naredne sezone bile kvalitetne i zdrave, bez uzročnika bolesti.
Nakon završene berbe voća, a pre plavog prskanja, potrebno je uraditi sanitarno agrotehničke mere, kao što su: orezivanje i ukljanjanje orezanih, obolelih i polomljenih grana, uklanjanje mumuficiranih plodova sa stabla, sakupljanje opalog i obolelog lišća i sve to izneti iz voćnjaka i spaliti. Njihovim uništavanjem smanjuje se infekcioni potencijal prouzrokovača bolesti i brojnost štetočina u narednoj godini. Tretman voćaka u jesen usmeren je protiv prezimljujućih formi patogena: monilioze koštičavog voća (Monilinia), kovrdžavosti lista breskve (Taphrina deformans), šupljikavosti lišća (Stigmina carpophilla), faktora apopleksije kajsije, prouzrokovača rak-rana i izumiranja grana koštičavog voća (Pseudomonas syringae pv. syringae, Pseudomonas mors - prunorum), rogača šljive (Taphrina pruni). Kod zasada jabuke i kruške na ovaj način smanjuje se infekcioni potencijal prezimljujućih formi bakteriozne plamenjače (Erwinia amylovora).

Vreme i način tretiranja
Po standardnim preporukama, prskanje se izvodi kada otpadne veći deo lišća (oko 50-60% ), kako bi kvalitetno oprskali grančice, grane, stablo . Tretiranje treba obaviti po lepom vremenu, bez vetra, kada je temperatura iznad 8°C. Stabla moraju biti dobro nakvašena, odnosno „voćke je potrebno okupati“, da tečnost može da dospe u svaku ranicu i da sklizne do korenovog vrata. Da bi se to postiglo, obično se preporučuje utrošak od 400 litara tečnosti po metru visine stabla, odnosno 1.200 lit/ha za stabla visine 3 metra.
Kada su optimalni uslovi za navedene infekcije, kao što je ova, 2018.godina, jesenje plavo prskanje koštičavog voća treba obaviti u dva navrata. Prvi tretman na početku opadanja lišća, kada je opalo 30-40%, a drugi kada je opalo 70-80%, kako bi depozit fungicida dospeo na rane koje nastaju prilikom opadanja listova. Ove rane predstavljaju ulazna mesta za infekcije patogenima. Ukoliko se oduži period opadanja lišća, a vreme je vlažno i temperature su iznad 0°C, prskanje treba ponoviti, kada opadne veći deo lišća, naročito ako u zasadima ima smolotočine.

Izbor preparata i koncetracije
Mogu se koristiti svi bakarni preparati: bordovska čorba, bakaroksihlorid, bakarhidroksid, bakar oksid, bakar sulfat, bakar hidroksid + kalcijum hlorid. Postoje različite preporuke što se tiše koncentracije i doze primene, ali je bitno da se tretiranjem bakarnim preparatima pokriju grančice, grane i stabla voćaka u celom periodu kada je moguća infekcija patogenima. Primeniti koncentraciju i količinu koja stoji u uputstvu za određeni preparat. Mehanizam delovanja bakarnih preparata se zasniva na usvajanju Cu++ jona kroz membranu gljiva ili bakterija koji se oslobađaju disocijacijom iz preparata. Nakupljanjem Cu++ jona u ćeliji patogena i njihova koncentracija u određenom trenutku postaje toksična izazivajući uginuće samog patogena. Pri odlučivanju o koncentacijama - količinama bakarnih preparata, u obzir treba uzeti i količinu bakarnih jona u preparatu i formulaciju peparata (veličinu čestica).

Zaključak
Plavo prskanje (bakarnim preparatima) u periodu od početka opadanja lišća do kretanja vegetacije u proleće, predstavlja polaznu, osnovnu i veoma značajnu meru u zaštiti od bolesti, prinosa i obezbeđenja dugovečnosti voćaka. Izostavljanje jesenjeg i zimskog tretiranja bakarnim sredstvima znatno otežava zaštitu tokom vegetacije.

Živorad Jovanović, dipl.inž poljoprivrede

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.428 sekundi