Živi kreč kao dezinficijens zemljišta u proizvodnji u zatvorenom prostoru

Više
28 sep 2018 08:06 #34452 od Stojanović Dušan
Stojanović Dušan je napravio novu temu: Živi kreč kao dezinficijens zemljišta u proizvodnji u zatvorenom prostoru
Poznato je da kalcijum oksid, pečena stena krečnjaka ili živi kreč pri reakciji sa vodom stvara ogromnu količinu toplote. Kao proizvod te reakcije nastaje gašeni kreč koji se koristi i u gradjevini, ali i u poljoprivredi za poboljšanje kvaliteta zemljišta. Kod poboljšanja kvaliteta zemljišta misli se na povećanje pH vrednosti zemljišta kao i u povećanju količine kalcijuma u zemljištu koji je neophodni hranljivi element biljkama.
Zbog rotacije malog broja useva, ali i zbog intenzivne proizvodnje zatvoren prostor je pogodan za prenamnoženje štetnih organizama u poljoprivrednoj proizvodnji. Sterilizacija zemljišta je poželjna mera koja se ponavlja nakon 3,4 proizvodne sezone.
Upravo reakcija oslobađanja velike količine toplote se koristi da se u zemljištu unište prezimljujuće forme insekata, gljiva, bakterija i virusa.

Sam postupak se izvodi tako što se nakon skidanja useva usitnjeni i fino izmrvljeni živi kreč rasporedi na površini suvog zemljišta u plasteniku. Zemljište ne sme da sadrži vlagu i ovo je neophodan preduslov. Nakon distribucije kreča pristupa se inkorporaciji na 15 cm, a nakon toga ide zalivanje vodom po punog poljskog kapaciteta i odmah nakon toga prekrivanje zemljišta folijom. Poželjno je raditi ovu meru po sunčanom i toplom vremenu. Nakon 5-7 dana folija se skida i vrši se predsetvena priprema zemljišta nakon čega je odmah moguće saditi ili sejati narednu kulturu u plodoredu.

Količine kreča potrebne za ovu meru su od 15-30 kg živog kreča po aru u zavisnosti od pH vrednosti zemljišta. Na zemljištima koja su blago alkalna i alkalna ova mera se ne sme primenjivati, dok je na blago kiselim i kiselim zemljištima preporučena.


Mast ing polj za zaštitu bilja Dušan Stojanović

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.286 sekundi