Запрашивање семена озимих стрних жита за сетву

Više
25 sep 2018 12:18 #34397 od Jurišić Jovica
У земљама ЕУ није могуће купити препарате за запрашивање семена стрних жита већ искључиво куповином семенске пшенице добијате готов производ, запрашену пшеницу.
Ближи се сетва озимих стрних жита, те велики број производјача одлучиће се за сетву сопствене меркантилне пшенице као семенске. Највећи проблем када су у питању болести стрних жита представља главница пшенице и гари на јечму и пшеници. Ако су ове болести присутне пласман је онемогућен. До сада нису створене сорте које су отпорне на главницу пшенице и зато треба користити семенску пшеницу или дорадјену пшеницу у сопственој режији.
Уколико се као произвођач, одлучите са сетву сопственог семена, обавезно то семе треба третирати од главнице пшенице (Tilletia tritici, Tilletia leavis) и гари на јечму и пшеници (Ustilago hordei i Ustilago nuda spp. tritici).
Главница пшенице је паразитна гљива која се скоро искључиво преноси семеном. Органи за репродукцију који остају у земљишту могу бити извор заразе ако се пшеница сеје у монокултури.
За ову намену можете користити препарате из хемијске групе ,,Triazola“ који инхибирају синтезу ергостерола и делују и превентивно и системично и ,,Ditiokarbamata“ који делују исклчјучиво превентивно и инхибирају процесе ћелијског дисања . Препарати који у себи садрже активне материје из ових хемијских група су: Raxil, Akord, Semesan, Mankogal S, Lamardor i dr.
Препарат Lamardor је препарат са две активне материје ,,tebukopnazol“ и ,,protiokonazol“ и није га могуће купити у слободној продаји већ само нанешен на семенску пшеницу.
Препарати Raxil 060 FS, Akord 060 FS, Tebucon или Tajcun и др. препарати који садрже активну материју ,,tebukonazol“ примењени на прави начин и у препорученим дозама 50 мл на 100 кг семена уз додатак 0.5 л воде, могу главничну пшеницу да ослободе од главнице. Третирано семе пшенице и јечма усваја активну материју приликом бубрења и клијање семена. На тај начин пружена је заштита семену од болести које се преносе земљиштем као и семеном.
Препарате Mankogal S и Semesan треба применити у количини од 200 г на 100 кг семена озимих стрних жита.
Треба закључити да пшеници треба од почетка дати шансу да на крају донесе приносе који ће Вас обрадовати !
Јовица Јуришић, дипл. инг.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.377 sekundi
Powered by Kunena Forum