BAKTERIOZNA MRLJAVOST PLODOVA LUBENICE

Više
07 avg 2018 12:47 #33917 od Grbić Jelena
Grbić Jelena je napravio novu temu: BAKTERIOZNA MRLJAVOST PLODOVA LUBENICE
Bakterioznu mrljavost plodova lubenice prouzrokuje bakterija Acidovorax citrulli. Bolest koju izaziva ova bakterija na lubenici negativno utiče na visinu prinosa i ekonomski efekat proizvodnje.
Simptomi su u vidu pega vodenastog izgleda i nepravilnog oblika na zrelim plodovima lubenice. S obzirom da razvoju bolesti pogoduju visoka temperatura i vlažnost vazduha, procenat obolelih biljaka veći je u zaštićenom prostoru nego na otvorenom polju. Ukoliko nastupe nepovoljni uslovi, infekcija se zaustavlja, ali se patogen i dalje održava u biljci domaćinu.
Nakon rasađivanja na stalno mesto, zaražene biljke postaju izvor za širenje sekundarnih infekcija. Zalivanjem i kišom A. ctrulli se veoma lako prenosi na susedne zdrave biljke, što za posledicu može imati 100 % infekciju klijanaca tokom proizvodnje rasada, a takođe i visok procenat zaraze biljaka u polju. Patogen se održava i prenosi semenom, stoga zaraženo seme predstavlja glavni izvor inokuluma.
Osnovna mera u suzbijanju jeste da se za proizvodnju koristi zdravo seme. Treba voditi računa o plodoredu, sanitarnim merama u objektu za proizvodnju rasada.

Jelena Grbić, dipl.ing. zaštite bilja

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.293 sekundi