Crna pegavost krompira i paradajza ([i]Alternaria solanii[/i])

Više
14 jun 2018 08:13 #33298 od Nikolić Nevena
Nikolić Nevena je napravio novu temu: Crna pegavost krompira i paradajza ([i]Alternaria solanii[/i])
Crna pegavost krompira i paradajza (Alternaria solanii)

Crna pegavost jedna je od značajnijih bolesti krompira i paradajza, ali se javlja i na paprici i plavom patlidžanu. Ostvarivanjem infekcije u ranim fazama može dovesti do propadanja rasada, dok se kasnije infekcije uglavnom manifestuju pojavom simptoma na listu, stablu i plodu. Na krompiru se prve pege mogu uočiti na donjem, starijem lišću. Ove pege ubrzo postaju tamne, oivičene, ograničene nervaturom lista. Unutar pege može se uočiti zoniranost u vidu koncentričnih krugova, a oko pege hloroza. Na stablu su pege uglavnom ovalnog oblika, većih dimenzija i mogu prstenasto zahvatiti stablo, dok su na plodovima, odn. krtolama pege tamne, suve i ulegnutne zbog čega znatno gube kvalitet i tržišnu vrednost.
Obzirom da se gljiva održava u zemljištu, na zaraženim ostacima, gajenim i korovskim biljkama, kao i u krtoli, i semenu, veoma je značajno voditi računa o svim preventivnim merama kojima se može uticati na sprečavanje ostarivanja infekcija. Poštovanje plodoreda, dezinfekcija zemljišta, korišćenje zdravog sadnog materijala, uništavanje ostataka i zaraženih gajenih i korovskih biljaka neke su od najznačajnijih preventivnih mera. Pored preventivnih, primenom agrotehničkih mera treba održavati dobru vitalnost biljaka (prihrana, navodnjavanje), dok primena fungicidnih preparata u kritičnim fazama predstavlja jednu od najznačajniji načina zaštite biljaka od ovog patogena.
Trenutno nestabilno vreme sa padavinama pogoduje stvaranju povoljnih uslova za ostvarivanje infekcije prouzrokovača crne pegavosti (Alernaria solanii). U cilju zaštite useva poljoprivrednim proizvođačima preporučuje se primena nekog od sledećih fungicida:

-Acrobat MZ-WG (mankozeb+dimetomorf) 2-2,5 kg/ha
-Ridomil Gold MZ 68 WG, Alijansa (mankozeb+metalaksil) 2,5 kg/ha
-Consento (propamokarb-hidrohlorid+fenamidon) 1,7-2 l/ha
-Infinito SC (propamokarb.hidrohlorid+fluopikolid) 1,2-1,6 kg/ha
-Fuzija (propamokarb-hidrohlorid+hlorotalonil) 2,5 l/ha
-a.m. mankozeb+cimoksanil: Curzate M WG (3 kg/ha), Vokal (2,5-3 kg/ha), Profilux (2-2,5 kg/ha), Solace (2,5-3 kg/ha)
-Fantic M (a.m. mankozeb+benalaksil-M) 2,5 kg/ha
-Signum (boskalid+piraklostrobin) 0,25 kg/ha
-Equation pro WG (a.m. famoksadon+cimoksanil) 0,400 kg/ha

Nevena Ristić, mast.ing.polj.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.400 sekundi