Štetnost šljivinog smotavca (Grapholita funebrana)

Više
11 jun 2018 09:09 #33219 od Jurišić Jovica
Štetnost šljivinog smotavca (Grapholita funebrana)

Šljivin smotavac (Grapholita funebrana) predstavlja jednu od najznačajnijih štetočina šljive. Ima tri generacije godišnje, a najveće štete nanose larve koje se ubušuju i hrane unutar plodova. Larve prve generacije ubušuju se u tek zametnute plodove zvog čega dolazi do njihovog prevremenog opadanja, dok najveće štete pričinjavaju larve druge i treće generacije koje svojom ishranom znatno utiču na smanjenje prinosa i kvaliteta plodova. Osim uticaja na tržišnu vrednost ploda, ovakvi plodovi osetljiviji su prema patogenima prouzrokovačima truleži plodova. U cilju zaštite plodova od šljivinog smotavca potrebno je pratiti periode polaganja jaja i insekticidne tretmane ovolarvicidnim i larvicidnim preparatima izvršiti u vreme prisustva jaja i početka piljenja larvi kako bi se sprečilo njihovo ubušivanje u plodove.
Pregledom zasada šljive na teritoriji Braničevskog okruga utvrđeno je da se šljiva nalazi u fenofazi porasta ploda; plod je oko polovine krajnje veličine do plod oko 70% krajnje veličine (BBCH 75-77).
Vizuelnim pregledom plodova šljive registrovana su položena jaja druge generacije šljivinog smotavca (Grapholita funebrana).

U cilju zaštite plodova od ubušivanja larvi šljivinog smotavca preporučuje se primena insekticida Coragen 20 SC (a.m. hlorantraniliprol) 0,02%.

Jovica Jurišić, dipl.ing.zaštite bilja

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.278 sekundi
Powered by Kunena Forum