Biopesticidi na bazi gljiva

Više
13 mar 2018 14:39 #32089 od Đukić Ružica
Gljive su veoma raznolika grupa mikroorganizama Zbog veoma različite prirode biopesticidi na bazi gljiva imaju različite mehanizme delovanja.Najčešći mehanizmi delovanja su kompeticija, mikroparazitizam iproizvodnja metabolita.U komercijalnoj proizvodnji biopesticida najčešće se koriste gljive Beauveria basiana i Trchoderma spp.Preparati (Naturalis biogard, Trifender WP)na bazi ovih gljiva često se koriste u rasadnicima u proizvodnji ukrasnog bilja povrtarstvu, ratarstvu, i šumarstvu za suzbijanje velikog broja mikroorganizama.
Vrsta Trichoderma spp.je jedna od najčešćih gljiva u prirodi . Mnoge korisne vrste ovog roda oimaju sposobnost da kolonizuju koren gajenih biljaka bez štetnih uticaja po gajenu biljku gde predstavljaju odlično biokontrolno sredstvo.Oni su u kompeticiji sa patogenim gljivama za hranu prostor i stimulišu odbrambeni mehanizam biljaka.Za kontrolu suve truleži upotrebljava se Trichoderma harzianum. Vrsta Pytium oligandrum je antagonist vrstama Phytophtora, Rhizoctonia Verticillium, Sclerotinia.Za suzbijanje gljiva iz roda Sclerotinia koriste se biofungicidi na bazi gljive Coniothyrium minitans, a za suzbijanje prouzrokovača pepelnice Ammpelomyces quisiqualis.
Neke od potencijalnih prednosti biopesticida u odnosu na hemijska sredstva su sledeći:vrlo prihvatljivi za životnu sredinu, neperzistentnost, manja sklonost ka rezistentnosti.Mane biološke kontrole su:niži nivo kontrole, nemogućnost dugoročne kontrole , mogućnost mutacija varijabilnost i nemogućnost primene na većim površinama.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.526 sekundi
Powered by Kunena Forum