Mere u cilju sprečavanja poleganja rasade

Više
02 mar 2018 09:23 #31940 od Gavrilović Slađana
U povrtarskoj proizvodnji ne postoji opasnija faza od proizvodnje rasade. U periodu od oko 60 dana koliko je potrebno do prenošenja u plastenik ili otvoreno polje, neophodno je negovati mlade biljčice. Proizvodnja kvalitetne odnosno pre svega zdrave rasade je osnov uspešne povrtarske sezone.
Poleganje rasade koje se još naziva I topljenje rasada, izazivaju gljive iz roda Pythium spp., Pythium dabaryanum i Pythium ultimum koje su i najštetnije vrste na povrtarskim biljkama. U slučaju visoke vlažnosti i temperature, ako je prisutan, inokulum se lako prenosi i dolazi do pojave prvih simptoma. Simptomi se ispoljavaju na prizemnom delu stabaoca u zoni korenovog vrata, tamo gde se koren spaja sa stablom vidi se pojava vodenaste nekroze , dolazi do prekida hranljivih materija, nekroza se brzo širi na celu biljčicu i takve biljke “padaju” poležu što dovodi do ”topljenja rasada” i do pojave ogolelih mesta u lejama ili kontejnerima.

Sprečavanju razvoja ovih fitopatogenih gljiva moramo pristupiti nizom kombinovanih mera, jer jedino tako se ispoljava najbolji efekat. Te mere podrazumevaju sledeće:
 Zdravo deklarisano seme, kao osnov svake proizvodnje
 Kvalitetan supstrat fine strukture, odgovarajuće PH vrednosti i sa hranivima prilagođenim potrebama u početnim fazama klijanja I nicanja, kada god je to moguće supstrat treba sterilisati, zagrevanjem na 80°C, u trajanju od 30 minuta.
 Posude, kontejneri, plastični ili stiroporski odnosno pvc čašice sa dobrim drenažnim otvorima kako se voda ne bi zadržavala i samim tim bila podloga za dalji razvoj gljivica i bolesti.
 Punjenje kontejnera supstratom i sadnja semena- nakon sadnje neophodno je odmah izvršiti prvu zaštitu, i to dobrim zalivanjem, zalivne norme 1,5-2L po kontejneru odgovarajućim pripremljenim rastvorom. Preporuka je da se primeni kombinacija preparata na bazi a.m. probamokarba hidrohlorida (PROPLANT 722, Balb)- 15gr/10l vode, Fostonic (a.m. Fosetil Aluminijum)- 6gr/10l vode i Funomi (a.m Tiofanat-metil)- 10 gr/10 l vode. Ili preparatom Previcur Energy koji sadrži dve već pomenute aktivne materije, propamokarb hidrohlorid i fosetil aluminijum. A može samo rastvorom preparata na bazi propamokarba hidrohlorida u dozi od 25 ml /10 l vode.
 Zalivanje- Zalivanje vodom se vrši u ranim jutranjim satima, jer biljke moraju ući u noć suve, poželjno je u vodu dodavati vodotopiva đubriva, sa formulacjom koja sadrži veći procenat fosfora, npr.NPK 10-40-10, kako bi se rasad dobro ukorenio.
 Osvetljenje- Rasad zahteva oko 15 sati osvetljenja, u slučaju da je potrebno dodatno osvetljenje koriste se lampe, koje se tokom noći moraju gasiti jer je odmor u mraku itetkako bitan za pravilan razvoj.
 Prostor- Provetravati objekat što češće i nastojati da temperatura bude 14-16°C tokom dana kada je rasad u početnim fazama nicanja, nakon nicanja prvog i drugog lista, temperature treba da su nešto više, između 20-22°C, maksimalno 25°C, a relativna vlažnost vazduha ne veća od 75%.
Sve pomenute mere imaju isključivo preventivni efekat, uključujući i primenu hemijskih preparata namenjenih suzbijaju poleganja rasade. Jer ukoliko dođe do ove pojave, hemijska ili biološka sredstva imaju svrhu da se primene samo ako se predhodno uklone zaražene biljke. Na taj način se obezbeđuje zaštita preostalih biljaka, pošto fungicidi prave barijeru između biljke i gljiva, koji su prouzrokovači poleganja.

Dipl.ing. Slađana Gavrilović
PSSS Valjevo

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 1.423 sekundi
Powered by Kunena Forum