Viroze graška

Više
22 feb 2018 11:26 #31773 od Maksimović Slavica
Grašak napada nekoliko viroza , a najčešći je običan mozaik (Bean common mosaic virus)
Simptomi: Listovi obolelih biljaka su svetliji, lisna povšina se izboči, a uočljive su mozaične površine svetlije i tamnije boje, dok se na nervima lista javlja nekroza. Formirane mahune su kraće nerazvijenije , praznije i vidno se razlikuju od zdravih. Mozaik je štetan ako je zarza rana, tada znatno snizi i rod i kvalitet mahuna. Ukoliko je zaraza nastupila kasnije, onda praktično nema značajnijih šteta. Ako se grašak rano poseje, a nastupi perid letnjih jakih vrućina, tada se cele biljke mogu osušiti.
Biologija: Mozaik graška prenosi se semenom, gde virus zadržava vitalnost i više godina. Zaraženo seme se ne prepoznaje vizueln , već samo laboratorijskom analizom semena. Posejano zaraženo seme odmah nakon nicanja ispoljava simptome mozaika koji su vidljivi na mladim biljkama. Lisne vaši su vektori prenosioci . Sišući sokove zaraženih biljaka prenose virus na zdrave biljke. Takođe se virus prenosi i polenom, a u gustom sklopu širi se sa biljke na biljku, i dodirom zdrave i zaražene biljke.
Zaštita: Sorte graška su različito otporne na ovaj virus. Setva zdravog semena i detaljan pregled tokom aprobacija ( proizvodnje semenskog graška), kao i redovna kontrola semenskog useva , suzbijanje lisnih vaši tokom vegetacije, su redovne mere prevencije nastanka virusnih obolenja na gajenim usevima graška. Ukoliko se primete biljke koje imaju navedene simptome odmah takve isčupati i izneti iz useva te ih uništiti. Preporučuje se širok plodored nakon gajenja graška koji je bio zaražen virusom.
Dipl.inž. Slavica Maksimović, PSSS Šabac

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.561 sekundi
Powered by Kunena Forum