БОЛЕСТИ КОРЕНА, ПРИЗЕМНОГ ДЕЛА СТАБЛА И УВЕНУЋЕ ЦВЕЋА У ЗАТВОРЕНОМ ПРОСТОРУ

Više
09 jan 2018 13:07 #31217 od Galović Branko
Проузроковачи болести корена, приземног дела стабла и увенуће изазивају фитипатогене гљиве из рода: Phythium spp., Phytophtora spp., Rhisoctonia spp., Fusarium spp., Verticilium spp..
Симптоми које проузрокују ове гљиве су различити, зависно од фенофазе у којој је остварена зараза, места инфекције, односно биљног органа и спољашњих услова. Расад и младе биљке могу бити заражене у пределу кореновог врата, који некротира и оболеле биљке полежу и брзо пропадају. При зарази кореновог врата расађених биљака уочава се мрка зона ткива у приземном делу стабла. Заражене биљке нагло вену и суше се. Мрка некроза се јавља и на горњим деловима стабла или бочним гранама, најчешће у пазуху листа. Гљива преко лисне петељке може да продре и у лиску, што је ређа појава. На лишћу се у почетку јављају ситне тамнозелене пеге, које се временом повећавају и суше.
Проузроковачи увенућа биљака доводе до зачепљења и пропадања спроводних судова стабла, обично у његовом приземном делу, што се манифестује мрком бојом спроводног система на попречном пресеку стабла.
Све наведене врсте су земљишни паразити, који се одржавају у земљишту, у биљним остацима у виду мицелије или у виду репродуктибних органа за презимљавање. Хладно и влажно земљиште пружа повојне услове за развој врста из рода Phythium spp, Fusarium spp, док влажно и топло земљиште омогућава развој Rhisoctonia spp.
За сузбијање ових патогена у затвореном простору, потребно је извршити дезинфекцију земљишта, воденом паром, сувом стерилизацијом или хемијским путем. Корисно је вршити дренажу земљишта, избегавати тешка земљишта и вршити проветравање.


Бранко Галовић дипл,инж.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.294 sekundi
Powered by Kunena Forum